Οι απαντήσεις δίνονται από την ΟΣΠΑ σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες την δεδομένη στιγμή. Για οτιδήποτε νεότερο θα ενημερωθείτε. 

 

12/12/2009

Ερώτηση:

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε από που θα πάρουμε τις Βεβαιώσεις όπου θα αναφέρονται :

α) ο ΚΑΔ ,

β) η κύρια και επικουρική ασφάλιση,

γ) τα ποσοστά εισφορών του εργοδότη ,προκειμένου να τις προσκομίσουμε στον Ο.Α.Ε.Δ για την συνέχιση της κανονικής επιδότησης.      

Απάντηση:

Βεβαίως, από τον εκκαθαριστή κατά την παραλαβή της λύσης της σύμβασης εργασίας, μαζί με όλα τα άλλα. Όλα τα έγγραφα που οφείλει να σας παραδώσει ο εκκαθαριστής δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΟΣΠΑ

 

Ερώτηση:

καλημέρα. ανήκω στο τακτικό προσωπικό από την 1-3-2009 με την ειδικότητα του οδηγού. η πρόσληψη τότε των οδηγών όπως και των Χαμ έγινε με απολυτήριο υε. τώρα οι θέσεις που έχουν αναρτηθεί προς μετάταξη για την ειδικότητα μας είναι δε. τι θα γίνει στις μετατάξεις αφού η πλειοψηφικά των συναδέλφων σε αυτές τις ειδικότητες είναι υε? ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Απάντηση:

Αυτό το θέμα συζητήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού και διευκρινίστηκε, με απόλυτο τρόπο, ότι εφόσον πρόκειται περί της ίδιας ειδικότητας (π.χ. οδηγός, ΧΑΜ) δεν τίθεται θέμα εκπαιδευτικής βαθμίδας, η οποία αφορά τις νέες προσλήψεις για την κάλυψη των συγκεκριμένων οργανικών θέσεων.

 

Ερώτηση:

Καλημέρα συνάδελφοι. Επειδή η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων πλησιάζει θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

α. υφίσταται ενημέρωση του site του gepoa σε ότι αφορά νέες θέσεις?

β. αν όχι, μπορώ να τροποποιήσω την αίτηση που ήδη υπέβαλα με θέσεις που ΔΕΝ είναι αναρτημένες στο gepoa?

Το ρωτώ αυτό διότι η υπηρεσία στην οποία ενδιαφέρομαι να μεταταχτώ δεν υπάρχει στη λίστα του gepoa. Γνωρίζω όμως ότι το ΥΠΕΣ ζήτησε με έγγραφο του από την εν λόγω υπηρεσία διάθεση θέσεων και, εκείνη, με έγγραφο της με ημερομηνία 14 Ιουλίου 2009, του οποίου αντίγραφο έχω στα χεριά μου, διέθεσε 34 θέσεις. Μήπως μπορείτε να με διαφωτίσετε σύντομα για να μην χάσω την προθεσμία της 15ης ΔΕΚ? Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση:

Καθημερινά επικοινωνούμε με τους αρμόδιους του Υπουργείου και ζητάμε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η πλήρης ενημέρωση του gepoa.

Για την περίπτωση που αναφέρεις, εφόσον γνωρίζεις ότι έχουν σταλεί θέσεις και με βάση όσα προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, εκτιμούμε ότι μπορεί μια από τις επιλογές σου να αφορά μια από αυτές τις θέσεις.

 

Ερώτηση:

θα ήθελα να ρωτήσω, κατά την δική σας εκτίμηση και χωρίς να αμφιταλαντευόμαστε για το τι ακριβώς θα ισχύσει τελικώς με την ψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. αν τα ένσημα τα οποία είναι ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα οποία είναι εκτός ο.α, αν κατά την δική σας (το τονίζω) άποψη, τελικώς προσμετρηθούν στα ήδη υπάρχον σε σημερινούς και αρχικούς εργοδότες. ευχαριστώ. επίσης θα με έκανε υπερήφανο το γεγονός ώστε να μην υποκύψετε σε διαφόρου είδους πιέσεις και μικρομιζερες δικαιολογίες που θα αντιμετωπίσετε, ώστε τελικά να ωφεληθούν μέχρι ενός οι πριν εργαζόμενοι της ο.α

Απάντηση:

Αυτό καλύπτεται πλήρως από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και δεν αλλάζει. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και πιστεύουμε ότι η τελική κατάληξη των πραγμάτων θα βρει όλους τους συναδέλφους δικαιωμένους, με βάση όσα μας είχαν υποσχεθεί οι προηγούμενοι και για τα οποία άλλωστε δεσμεύονται δημόσια και οι σημερινοί.

 

Ερώτηση:

Ως εποχική υπάλληλος της εταιρείας χρειάζομαι τις βεβαιώσεις του εκκαθαριστή για το ειδικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Με τις συνεχόμενες καταλήψεις όμως δεν τις έχω πάρει ακόμα. Υπάρχει τρόπος να τις πάρουμε από άλλο γραφείο του εκκαθαριστή; Ευχαριστώ.

Απάντηση:

Έχετε δίκιο. Σε επικοινωνία με τον εκκαθαριστή μας ενημέρωσαν ότι θα φροντίσουν να λύσουν το πρόβλημα και θα σας ειδοποιήσουν.

 

Ερώτηση:

Καλημέρα, σχετικά με τη διαδικασία μεταφοράς:

1)Στο ΥΜΕ, κάποιοι συνάδελφοι συμπλήρωναν στην αίτηση, κατόπιν υποδείξεων σωματείου, ότι "επιφυλάσσονται να καταθέσουν κάποια έγγραφα όποτε αυτά περιέλθουν στην κατοχή τους", χωρίς χρονικό περιορισμό, αόριστα.

Αυτό σημαίνει, ότι ενδέχεται να λειτουργήσει κάποιο γραφείο όπου θα μπορούμε να προσκομίσουμε συμπληρωματικά δικαιολογητικά και μετά τις 15/12;Θα μας ενημερώσετε σχετικά διότι λαμβάνω ένα πτυχίο λίγες μέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία.

2)Μετά τη μηχανογράφηση των αιτήσεων, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων και τα υπόλοιπα στοιχεία (προϋπηρεσία, οικογενειακή κατάσταση, πτυχία, κ.τ.λ), ώστε να πιθανολογήσουμε το φορέα μεταφοράς μας;

3)γνωρίζετε με ποιο τρόπο θα ελεγχθούν οι αιτήσεις; Ιδίως το ζήτημα της προϋπηρεσίας ,όπου πιθανότατα-αν όχι σίγουρα- τα "συμπληρωμένα έτη προϋπηρεσίας" στην ΟΑ και σε άλλους εργοδότες-ειδικά σε αυτούς-,ερμηνεύθηκαν και στρογγυλοποιήθηκαν κατά το δοθούν; (π.χ. 5 χρόνια και 5 μήνες=~6 χρόνια συμπληρωμένα);

Απάντηση:

Ένα σημαντικό θέμα που αφορά όλους τους συναδέλφους που πρόκειται να μεταφερθούν είναι η λειτουργία των προβλεπόμενων από το Ν.3717/08 και τη σχετική ΚΥΑ επιτροπών, με διαφάνεια και αντικειμενικότητα, ως προς την κατάταξη στους φορείς υποδοχής.

Η ΟΣΠΑ πριν την έναρξη λειτουργίας των επιτροπών προτίθεται να θέσει υπόψη τους, ένα κείμενο θέσεων και αρχών για αντικειμενική και ισόνομη αντιμετώπιση όλων των συναδέλφων.

Σε ότι αφορά τα ερωτήματα, θεωρούμε ότι:

α) για τα συμπληρωματικά στοιχεία, θα πρέπει να δοθεί μια κοινή ημερομηνία λήξης για όλους, εφόσον θα γίνονται δεκτά.

β) θέση μας είναι, ότι τα αποτελέσματα της τελικής κατάταξης θα πρέπει να δημοσιευθούν και όποιος έχει ένσταση, θα μπορεί να την καταθέσει.

γ) σε ότι αφορά τα στοιχεία που δηλώνονται, θα πρέπει να ελεγχθούν με ενιαίο και αντικειμενικό τρόπο.

 

11/12/2009

Ερώτηση:

Είμαι ασφαλισμένη πριν το 1992.Έχω στον σημερινό εργοδότη και στους αρχικούς εργοδότες πραγματικά ένσημα 4300 μέχρι το Οκτώβριο του 2009, σε άλλους εργοδότες 974 ένσημα ΙΚΑ και 15 μήνες ΤΕΒΕ. Επειδή έχω μπερδευτεί με τις διάφορες πληροφορίες που έχω, σύμφωνα με αυτά που ισχύουν σήμερα θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Επίσης πρέπει στην αίτηση για μεταφορά να συμπληρώσουμε υποχρεωτικά αν θεμελιώνουμε συνταξιοδοτικό δικαίωμα η όχι λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό διάστημα μέχρι την έξοδο μας από την υπηρεσία, που όμως σήμερα δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία λύσης της εργασίας μας

Απάντηση από Νομικό Σύμβουλο ΟΣΠΑ:

Η γνώμη μου είναι ότι η ασφάλιση στο ΤΕΒΕ δεν λαμβάνεται υπόψη, για το λόγο ότι δεν προέρχεται από εξαρτημένη εργασία

10/12/2009

Ερώτηση:

Είμαι τεχνικός πρόσληψη αρχές 1991 με 6006 ένσημα Ολυμπιακής στο τέλος Νοεμβρίου 2009 συμπεριλαμβανομένων και των ΕΚΤΩΝ (6ες) ΗΜΕΡΩΝ χωρίς άλλα ένσημα και μόνο τον στρατό. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχω πρόβλημα συνταξιοδότησης με τον 3717/2008 (9009 ένσημα και το στρατό) χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο θέμα με το ΙΚΑ.

Απάντηση:

Εφόσον τα συνολικά ένσημα της Ολυμπιακής με την προσαύξηση του 50% , σου δίνουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης (9000 ένσημα), δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η αναγνώριση ή όχι του στρατού είναι δικό σου θέμα, καθαρά για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

 

Ερώτηση:

Έχω συμπληρώσει  για συνταξιοδότηση και παράλληλα με την αίτηση μεταφοράς θα καταθέσω και για επιδότηση στον ΟΑΕΔ. Αν τελικά αποφασίσω να μην πάω μετάταξη πως θα κάνω την αίτηση διακοπής μεταφοράς `ΠΡΙΝ ΤΗΝ Τοποθέτηση ΜΟΥ`?

Απάντηση:

Εφόσον κάποιος έχει θεμελιώσει κατά την λύση της σύμβασης δικαίωμα συνταξιοδότησης, έχει δικαίωμα να καταθέσει οποιαδήποτε στιγμή μέσα σε μια πενταετία αίτηση συνταξιοδότησης.

Η ενημέρωση του ΟΑΕΔ και της αρμόδιας επιτροπής προς μεταφορά γίνεται με την κατάθεση αντίστοιχης αίτησης διακοπής, τόσο της διαδικασίας επιδότησης, όσο και της διαδικασίας προς μεταφορά.

 

Ερώτηση:

παρακαλώ έχω συμπληρώσει για συνταξιοδότηση. Καταθέτοντας τα χαρτιά για μεταφορά και στον ΟΑΕΔ για ταμείο ανεργίας, μπορώ μετά την τοποθέτηση μου, αν δεν συμφωνώ να υποβάλλω αίτηση συνταξιοδότησης?

Απάντηση:

Βεβαίως , αφού και η ΚΥΑ το προβλέπει, αλλά και η σχετική τροπολογία που εμπεριέχεται στο σχέδιο νόμου που προωθείται στη Βουλή για ψήφιση.

 

Ερώτηση:

Καλημέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Είμαι μηχανικός Β1 και με βάση τη πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπέβαλα αίτηση για μετάταξη στην ΥΠΑ. Σε περίπτωση που τελικά για κάποιο λόγο δεν επικυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου τότε θα είμαι καλυμμένος όσο αφορά τη μετάταξη μου; Υπόψη ότι ο νόμος είναι σε ισχύ από 16/09/09.

Παρακαλώ για την απάντηση σας

Απάντηση:

Με βάση αυτά που γνωρίζουμε έως αυτή τη στιγμή, η ΠΝΠ ισχύει. Επομένως και η αίτησή σου για μετάταξη θα εξεταστεί με αυτά τα δεδομένα.

 

Ερώτηση:

ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ? ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ ? ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ?

 ΤΙ ΣΤΟ Δ…….Ο ΕΙΜΑΙ ΤΕΛΙΚΟΣ ???

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ ή ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ???

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ???

Απάντηση:

Συνάδελφε, είμαστε εργαζόμενοι σε μια εταιρία που είναι υπό εκκαθάριση. Η καθυστέρηση πληρωμής οφείλεται στο ότι αναζητούνται χρήματα από την εκκαθαρίστρια εταιρία, χωρίς να μπορεί να τα βρει έως σήμερα. Η ΟΣΠΑ πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου κατ’ αρχή να βρεθούν χρήματα για να πληρωθείτε.

Σε ότι αφορά την καθυστέρηση αποχώρησής μας, δεν οφείλεται στις δικές μας παράλογες απαιτήσεις, αλλά στο ότι ο εκκαθαριστής δεν είχε φροντίσει να βρει τα απαραίτητα χρήματα, για να μας εξοφλήσει τα πάσης φύσεως δεδουλευμένα που δικαιούμαστε καθώς και στην καθυστέρηση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην οριοθέτηση του απαραίτητου νομικού πλαισίου για να μπορούμε να καταθέσουμε αιτήσεις συνταξιοδότησης και μεταφοράς.

 

Ερώτηση:

ΕΡΓΑΣΤΗΚΑ ΑΠΟ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΕΩΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΩΣ ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ!!! ΤΙ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Α.Ε.Δ ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΙΣΗ ΜΗΝΩΝ ΩΣ ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ ? ΘΑ ΜΠΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ 12 ΜΗΝΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ... ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ,

Απάντηση:

Εφόσον ψηφιστεί η σχετική τροπολογία , που καταργεί τον προβλεπόμενο ελάχιστο αριθμό ενσήμων για τον ΟΑΕΔ, τότε δικαιούστε εγγραφή και την προβλεπόμενη από το Ν.3717/08 επιδότηση.

 

Ερώτηση:

Ερωτώ με απορία γιατί δεν πίεσε η ΟΣΠΑ τον εκκαθαριστή να ξεκινούσε την εκποίηση των περιουσιακών στοιχειών από τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ και όχι να περιμένουμε μέσα στις γιορτές;  Επίσης γιατί δεν καταγγείλετε το γεγονός ότι οι χειριστές και πρώην ιπτάμενοι τώρα, συνεχίζουν και πληρώνονται κανονικά, ενώ όλοι οι υπόλοιποι του εδάφους περιμένουμε την μοίρα μας. Από που βρήκαν 60εκ.ευρω και τα κράτησαν στο Airlines ενώ ξέρουμε όλοι καλά ότι το airlines ήταν το πιο ζημιογόνο κομμάτι του ομίλου μας .

Απάντηση:

Η ΟΣΠΑ δεν είναι αρμόδια να υποδείξει τον τρόπο και τον χρόνο εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων των εταιριών της Ο.Α. στον εκκαθαριστή.

Η ΟΣΠΑ πίεζε και πιέζει να βρει ο εκκαθαριστής χρήματα για να μας πληρώσει.

Σε ότι αφορά το ερώτημα για το πώς είχαν χρήματα οι Αερογραμμές και όχι η Ο.Α.-Υ και η Αεροπλοΐα, πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο οι Αερογραμμές είχαν ΕΣΟΔΑ, από τα οποία πλήρωναν για τις υπηρεσίες τους τις δυο άλλες εταιρίες. Επομένως επί της ουσίας οι δυο άλλες εταιρίες είναι πιστωτές, οι οποίες για τις τυχόν υπηρεσίες τους που δεν πληρώθηκαν θα εξοφληθούν μετά την εκκαθάριση.

 

Ερώτηση:

Καλημέρα σε όλους σας και καλούς αγώνες (ίσως να χρειαστούν ακόμα και τώρα . Η ερώτησή μου είναι σχετική με τις 3 επιλογές που έχουμε για την μεταφορά. Δεν έχω κάνει ακόμα την αίτησή μου γιατί ενδιαφέρομαι για μία υπηρεσία στον νομό μου για την οποία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα θέσεις ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν θέσεις, και ενώ είναι ευρέως γνωστό, ότι η υπηρεσία  έχει ζητήσει άτομα. Στην περίπτωση που τελικά δεν ανακοινωθούν θέσεις στο ΓΕΠΟΑ, τι μας συμφέρει να κάνουμε; Να δηλώσουμε αυτήν την υπηρεσία σαν μία επιλογή μας ή το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να κάψουμε την μία από τις τρεις πολύτιμες επιλογές μας; Θέλω να πω, αν δηλώσουμε σαν επιλογή μας μία υπηρεσία στην οποία δεν έχουν ανακοινωθεί θέσεις, τι πιθανότητες υπάρχουν να δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις, επειδή υπάρχουν άτομα που δήλωσαν την υπηρεσία, από την στιγμή βέβαια που σίγουρα υπάρχει ανάγκη από άτομα της ειδικότητάς μας;

Απάντηση:

Κατ’ αρχή όπως έχουμε ξαναπεί, η επιλογή του Νόμου είναι δεσμευτική για την μεταφορά. Σε ότι αφορά τον φορέα, άποψή μας είναι ότι η σχετική ΚΥΑ επιτρέπει να δηλώσει κάποιος έναν φορέα εκτός GEPOA, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεσμεύει την αρμόδια επιτροπή, εφόσον δεν υπάρχει κενή οργανική θέση κατά την αναζήτηση.

 

Ερώτηση:

Σχετικά με την μεταφορά: ένας φορέας έχει θέσεις για άτομα Δ.Ε και τα ’ μεταφερόμενα άτομα είναι τα περισσότερα με Υ.Ε.

A) Βασικό κριτήριο είναι να αποκλειστεί το άτομο λόγο εκπαιδευτικής βαθμίδας .

Β) Ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με αυτή που ανήκει ο μεταφερόμενος ή με βάση τα τυπικά προσόντα που κατέχει ,σ’ αυτή την περίπτωση δεν προηγείτο ο κάτοχος Δ.Ε;

Απάντηση:

Εφόσον αναφερόμαστε στην ίδια ή συναφή ειδικότητα (π.χ. οδηγός), τότε το κριτήριο της εκπαιδευτικής βαθμίδας δεν παίζει πρωταρχικό ρόλο. Προηγούνται τα κριτήρια της θεμελίωσης συνταξιοδότησης ή όχι, της προϋπηρεσίας κ.α., όπως προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ.

 

Ερώτηση:

Συνάδερφοι, συγνώμη αν έχετε ήδη απαντήσει κάπου, μπαίνω πρώτη φορά στο site. Αλλά υπάρχει κάποια απάντηση στα δύο ερωτήματα που έχετε θέσει όσο αφορά τους συμβασιούχους ("Τροπολογία -Προσθήκη) αλλά προπαντός αν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα που αφορά την ένταξη των συμβασιούχων στο Πρόγραμμα Ειδικής Επιδότησης Ανεργίας και ΠΟΤΕ θα το λάβουμε - και ΑΝ θα το λάβουμε???? Ευχαριστώ.

Απάντηση:

Η ΟΣΠΑ με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. στις 9/12/2009 ενέταξε το αίτημα των συναδέλφων συμβασιούχων στις διεκδικήσεις της και θα στείλει επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς και τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να τους ενημερώσει.

Σε ότι αφορά την εγγραφή στον ΟΑΕΔ, χωρίς τον περιορισμό του ελάχιστου αριθμού ενσήμων, περιλαμβάνεται σχετική διάταξη στο σχέδιο τροπολογιών που προωθείται στη Βουλή για ψήφιση.

 

Ερώτηση:

συνάδελφοι της ΟΣΠΑ πριν κατατεθεί προς ψήφιση ο ν3717 ο τότε υπουργός Χατζηδάκης ζητούσε συνάντηση για τυχόν τροπολογίες, παρεμβάσεις κλπ. όμως δεν δεχόσασταν καμία συζήτηση μαζί του. Όταν ψηφίστηκε ο νομός ,κατόπιν εορτής θυμηθήκατε τροπολογίες, συμπληρώσεις κλπ με επακόλουθα τις ακατοχύρωτες ακόμα πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τροπολογίες από τη νέα βουλή που αν ψηφιστούν θα καλύψουν μικρή μερίδα συναδέλφων που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο νομό. Εμείς οι υπόλοιποι τι φταίμε και μας καθυστερείτε. Γιατί να μην μπορούμε να παραλάβουμε τις διαπιστωτικές μας πράξεις και να πρέπει να είμαστε όμηροι των ολίγων?

Απάντηση:

Η ΟΣΠΑ δεν μπορεί να ξεχωρίσει συμφέροντα ολίγων και συμφέροντα πολλών. Παλεύει με γνώμονα τα συμφέροντα ΟΛΩΝ των εργαζομένων. Ούτε ανθρωποθυσίες, ούτε αποκλεισμούς. Ο κανόνας είναι , ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε περισσότερα!!

 

Ερώτηση:

Κατά τα γραφόμενα στις απαντήσει σίγουροι είμαστε, για όλα και τίποτε

Πολλές ερωτήσεις εξαρτώνται από το τι θα ψηφίσει η βουλή. Να φροντίσει η ΟΣΠΑ μονό σε περίπτωση αλλαγών να μην αιφνιδιαστούμε, να μας δώσουν χρόνο ικανό να φροντίζουμε για ότι μας αφορά, ώστε κάποιοι να μην βρεθούμε στον δρόμο γιατί όλοι δεν είμαστε δικηγόροι! Η μήπως πρέπει τελικά για όλα να μας εκπροσωπήσει πληρεξούσιος δικηγόρος..

Εγώ αυτό θα κάνω γιατί δεν εμπιστεύομαι καμία ερμηνεία νομική τάχα, και δεν καταλαβαίνω όλο αυτό το πολύ πρόχειρο παιχνίδι που έχει στηθεί σε βάρος μας με τους νομούς που επιδέχονται διαφορών ερμηνειών ανά περίπτωση, και που δεν γνωρίζουμε και αν τελικά θα ισχύει. Διαμαρτύρομαι έντονα! γιατί σ όλο αυτό το απίθανο νομικά μπέρδεμα, συναινεί με την περίεργα υποχωρητική στάση της, τουλάχιστον, και η ΟΣΠΑ!

Απάντηση:

Συνάδελφε, το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να ζητήσει τη νομική προστασία για τα συμφέροντά του είναι αναφαίρετο και κανείς δεν θα το αμφισβητήσει. Πάντοτε οι νόμοι επιδέχονταν και θα επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας θέμα. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και τα δικαστήρια και μάλιστα οι αποφάσεις τους δύνανται να κρίνονται και να αλλάζουν από δικαστήρια ανώτερου βαθμού.

Η ΟΣΠΑ δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία και το μόνο που προσπαθεί να κάνει, είναι να διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων.

 

Ερώτηση:

Θα ήθελα να ρωτήσω πότε "λήγει" η προθεσμία κύρωσης από την Βουλή της ΠΝΠ;

Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος,  "σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης", εκδίδονται ΠΝΠ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, μέσα σε 40 μέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε 40 μέρες από τη σύγκληση της νέας Βουλής, οι ΠΝΠ υποβάλλονται στην Ολομέλεια για έγκριση. Αν δεν υποβληθούν, ή αν δεν εγκριθούν από τη Βουλή, οι ΠΝΠ παύουν να ισχύουν.

Τι ισχύει εδώ καθόσον έχει παρέλθει η ανατρεπτική ημερομηνία;

Απάντηση:

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κατατέθηκε στη νέα βουλή στις 19/11/2009, ήτοι 40 ημέρες από τη σύγκλησή της. Επομένως θα ισχύει τρεις μήνες από την κατάθεσή της και βεβαίως μέσα σ’ αυτό το διάστημα πρέπει να ψηφιστεί, για να ισχύει εσαεί.

 

Ερώτηση:

Είμαι πτυχιούχος Β2 και επιθυμώ μετάταξη στην ΥΠΑ. Θα πρέπει να συμπληρώσω το νομό υποχρεωτικά; Αν ναι, τότε θα μεταφερθώ σίγουρα στο συγκεκριμένο νομό; Αν πάλι δεν είναι υποχρεωτικό, που θα μεταφερθώ;   

Απάντηση:

Η σχετική διάταξη ορίζει ότι οι μεταφερόμενοι μηχανικοί Β1 και Β2 τίθενται στη διάθεση του Διοικητή της ΥΠΑ. Οπότε η τοποθέτηση είναι πλέον εσωτερικό ζήτημα του εν λόγω φορέα.

 

Ερώτηση:

με βάση την πράξη νομοθετικού περιεχομένου κατοχυρώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα. αν επιθυμώ να καταθέσω αίτηση μεταφοράς θα πρέπει να συμπληρώσω το κουτάκι αν συνταξιοδοτούμαι με τον 3717/08.τι να απαντήσω;

Απάντηση:

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει ισχύ Νόμου και συμπληρώνει τις διατάξεις του Ν.3717/08.

 

Ερώτηση:

παρακαλώ ενημερώστε με εάν υπάρχουν τα χρήματα για το εφάπαξ μας ή θα τα περιμένουμε μαζί με τα δεδουλευμένα ....αργότερα? ευχαριστώ.

Απάντηση:

Ο Νόμος 3717/08 προβλέπει ότι το Κράτος μέσω του ΟΑΕΔ πρέπει μέσα σε δυο μήνες, από την κατάθεση της σχετικής αίτησης για την καταβολή του εφάπαξ ποσού κοινωνικής ενίσχυσης, να μας καταβάλει το προβλεπόμενο για τον κάθε απολυμένο εργαζόμενο ποσό.

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει εμείς αυτό να το αμφισβητήσουμε. Εκτός και το Κράτος πτωχεύσει, οπότε δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει και καμία άλλη υποχρέωσή του π.χ. μισθούς Δημοσίων Υπαλλήλων, συντάξεις, κ.α.

 

Ερώτηση:

Κύριοι μήπως ??? δεχόμενοι την αποχώρηση μας και παραλαμβάνοντας τα σχετικά χαρτιά από τον εκκαθαριστή διαπραχθεί ένα ακόμη εσκεμμένο λάθος εις βάρος όλων των εργαζομένων της Ο.Α. γενικότερα εάν πρώτα δεν υπογραφούν όλες οι σχετικές Κ.Υ.Α. και τα συναφή ???
Η παραμονή μας στην εταιρία είναι το μοναδικό μας μέτρο ΠΙΕΣΗΣ που υπάρχει

ΜΗΝ ΤΟ ΔΕΧΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ. 

Απάντηση:

Συνάδελφε, μέτρο πίεσης για την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου δεν είναι να παραμένουμε απλήρωτοι εργαζόμενοι, αλλά να συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτό που δικαιούμαστε και μετά την πιθανή απόλυσή μας. Κανείς δεν μας το απαγορεύει αυτό. Η ΟΣΠΑ καθώς και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τον ΑΓΩΝΑ μας μέχρι την τελική δικαίωσή μας.

 

05/12/2009

Ερώτηση:

Είμαι μαθητευόμενος μηχανικός στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα με σύμβαση εργασίας έως το Μάιο του 2010. Μας έχουν ενημερώσει από το σωματείο μας (ΣΤΟΑ) πως θα πάρουμε αποζημίωση όλους τους μισθούς έως τη λήξη της σύμβασης μας. Ήθελα να ρωτήσω πως θα υπολογίσουμε την αποζημίωση, πιο συγκεκριμένα:

α) Θα υπολογίσω τις μεικτές ή τις καθαρές αποδοχές για τους μισθούς που απομένουν από την απόλυση μου και μετά?

β) Αν απολυθώ πριν το 2010, θα υπολογίσω το δώρο του Πάσχα του 2010?

γ) Αν απολυθώ πριν το 2010, θα υπολογίσω την άδεια που μου αντιστοιχεί έως το Μάιο του 2010?

Απάντηση:

Θέματα που χειρίζονται τα Πρωτοβάθμια Σωματεία , καλό είναι να τα συζητάτε μαζί τους καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του χώρου εργασίας σας. Είναι παρακινδυνευμένο να απαντάμε σε ερωτήματα που χρήζουν ειδικής διερεύνησης και αφορούν ΣΣΕ και Πρακτικά Συμφωνίας που έχουν υπογράψει Πρωτοβάθμια Σωματεία του χώρου.

 

Ερωτήσεις:

1. Με πιθανότερο οι ΚΥΑ να υπογραφούν, έχω υποβάλει αίτηση στο Ν.Α.Τ για εξαγορά ναυτικής προϋπηρεσίας μου . για λόγους γραφειοκρατικούς αργώ να πάρω τη βεβαίωση του ΝΑΤ ώστε ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ υπηρεσία της Ο.Α του στρατού και άλλων εργοδοτών να υποβάλω αίτηση συνταξιοδότησης . αν στο μεταξύ μεταφερθώ στο δημόσιο, έχω τη δυνατότητα να υποβάλω την αίτηση συνταξιοδότησης τον Απρίλιο η θα υπαχθώ στις κοινές διατάξεις?????

2. Είμαι μηχανικός Α/ΦΩΝ Β2 και πληρώ τους ορούς συνταξιοδότησης βάσει του νόμου 3717 στην περίπτωση που ΔΕΝ ψηφιστεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου αν κάνω  αίτηση για μετάταξη στην ΥΠΑ είναι δεσμευτική και θα συνεχίζω να  έχω δικαίωμα να υποβάλω αίτηση για σύνταξη αργότερα?

Η λέξη ΒΟΥΛΗΣΗ όπως αναφέρεται στον 3717 αρθρο7 παρ4 αποτελεί νομικά δέσμευση η όχι για την μεταφορά ?

Σύμφωνα με το ν. 3717 για να θεμελιώσεις συνταξιοδοτικό δικαίωμα υπολογίζεται και η ασφάλιση στο ΤΕΒΕ; Εάν θεμελιώνεις συνταξιοδοτικό δικαίωμα και κάνεις μεταφορά μπορείς εντός της πενταετίας να καταθέσεις αίτηση για σύνταξη;

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Απάντηση:

Μόνο όταν θα έχουμε στα χέρια μας το πλήρες κείμενο των τροπολογιών που θα ψηφιστούν στη Βουλή, θα μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτού του είδους τα ερωτήματα.

 

Ερώτηση:

Δεν θα έπρεπε να αναζητηθεί μια λύση απεμπλοκής της πληρωμής μισθού και μόνο του  μισθού ,από την διαδικασία απόλυσης? Μπορεί αυτή να αργήσει .Ακόμα και μετά τις 15 του Δεκέμβρη υπάρχει κόσμος που χρειάζεται τον μισθό του. Ευχαριστώ.

Απάντηση:

Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη τον μισθό τους. Η καθυστέρηση καταβολής δεν οφείλεται στην καθυστέρηση λύσης της σύμβασης εργασίας, αλλά στο ότι, όπως ισχυρίζεται η Εθνική Κεφαλαίου, δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία για να πληρωθούμε. Αυτά μπορούν να βρεθούν είτε με εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των εταιριών που είναι υπό εκκαθάριση, είτε με σύναψη δανείου.

Ερώτηση:

Καλημέρα σας, θα ήθελα να μου απαντήσετε σε τρεις ερωτήσεις:

α) Από που απορρέει η  παρακάτω  απάντηση σε συνάδελφο ,που πληροί τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση και δεν είναι πιλότος.

 Αίτηση συνταξιοδότησης μπορεί να υποβάλλει κάποιος και στο χρονικό διάστημα που είναι επιδοτούμενος από τον ΟΑΕΔ, περιμένοντας την τοποθέτησή του στον φορέα υποδοχής, εφόσον πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις

β) Στην περίπτωση μεταφοράς, και αν ψηφιστούν οι τροπολογίες οι τακτικές αποδοχές συν το 2,5% (1-10-08),μπορούν να αλλοιωθούν από τον φορέα υποδοχής του μεταφερομένου ; π.χ. κεαποα.

γ) Είναι δεσμευτική η αίτηση μεταφοράς ,για όσους συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη ;

Απάντηση:

α) Εφ’ όσον στο διάστημα αυτό συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων. Κατά το διάστημα της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ, με βάση το άρθρο 3 παρ. 5 του Ν.3717/08, συνεχίζεται η ασφάλιση του επιδοτούμενου στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

β) Με βάση διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όποιος έχει συμπληρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μεταφέρεται με τις τακτικές αποδοχές του.

γ) Εφ’ όσον κάποιος έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση για μεταφορά, την οποία μπορεί να ανακαλέσει πριν την τοποθέτησή του στον φορέα υποδοχής.

 

Ερώτηση:

Έχω συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για πλήρη συνταξιοδότηση βάσει  του ν.3717. Εάν επιλέξω την μεταφορά στην ΥΠΑ συμφωνά με τον νόμο εμπίπτω στις κοινές διατάξεις του ΙΚΑ. Τι σημαίνει αυτό? Θα μπορώ να συνταξιοδοτηθώ  οπότε επιλέξω [εντός 5 ετών] η υπάρχει όριο ηλικίας και ποιο? Ευχαριστώ.

Απάντηση:

Πριν ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο με την ψήφιση των τροπολογιών και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, οποιαδήποτε απάντηση είναι υποθετική.

Στην περίπτωση που ισχύσει η πενταετία, για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, με τον 3717/08, τότε δεν θα υπάρχει όριο ηλικίας.

 

Ερώτηση:

Καλησπέρα  συνάδελφοι. Γιατί σταματήσατε να μας ενημερώνετε;  Περιμένουμε να μας πείτε  για την συνταξιοδότηση πως θα γίνει για τους Θεσσαλονικείς. ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΑΚΟΜΗ παρακαλώ πείτε το. Και τι θα γίνει με τα υπόλοιπα που δικαιούμαστε. ευχαριστώ    

Απάντηση:

Η ενημέρωση έχει να κάνει με την ύπαρξη νεότερων εξελίξεων, γύρω από τα θέματα που μας απασχολούν. Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια στασιμότητα ως προς τις εξελίξεις, οπότε δεν είχαμε και κάτι νεότερο να σας πούμε.

Για το θέμα της παράδοσης της διαπιστωτικής πράξης και των υπολοίπων βεβαιώσεων, κατά τη λύση της σύμβασης εργασίας, στην περιφέρεια και στη Θεσσαλονίκη θα σας ενημερώσουμε όταν θα έχουμε τις τελικές αποφάσεις του εκκαθαριστή για το θέμα.

 

Ερώτηση:

θα ήθελα να ρωτήσω αν πέρασε τελικά η ΚΥΑ από τη βουλή και ποτέ θα αρχίσει η αποστολή των τελικών εγγραφών στους υπαλλήλους για σύνταξη.

Υπάρχει περίπτωση να διανύσουμε και το Δεκέμβρη περιμένοντας?

Το δάνειο για την πληρωμή μας υπογράφτηκε τελικά?

Απάντηση:

Νομίζουμε ότι η ανακοίνωση της 27/11/2009 καθώς και η επιστολή προς τους τρεις Υπουργούς στις 3/12/2009 απαντούν στους προβληματισμούς που βάζεις και είναι κοινοί για όλους μας.

 

Ερώτηση:

Αν δεν συμπληρώσω αίτηση μέχρι τις 15/12/2009 τότε θα χάσω τυχόν δικαίωμα μετάθεσης?

Σας ευχαριστώ

Απάντηση:

Είναι λογικό ότι εάν παρέλθει η ημερομηνία που ορίζεται ως τελευταία ημέρα υποδοχής αιτήσεων, θα έχεις πρόβλημα.

 

Ερώτηση:

Σύμφωνα με το νόμο 3717 η μισθολογική διαφορά που θα προκύψει στη νέα θέση μεταφοράς μου θα καλύπτεται. Εάν στη νέα εργασία μου παίρνω κατώτερο μισθό από αυτόν της Ολυμπιακής , αυτή τη χρηματική διαφορά κάθε μήνα από πού θα τη λαμβάνω;

Και ποιο θα  είναι το χρονικό διάστημα που θα λαμβάνω αυτή την διαφορά; θα είναι μέχρι να με φθάσουν μισθολογικά; ή έχει κάποιο χρονικό διάστημα που θα δίνεται αυτή η διαφορά;

Απάντηση:

Βεβαίως και θα καταβάλλεται στις μηνιαίες αποδοχές από τον φορέα υποδοχής που θα μεταφερθείς. Από τον Ν.3717/08 άρθρο 7 παρ. 7 επίσης ορίζεται ότι αυτή «μειώνεται με οποιαδήποτε αύξηση των αποδοχών ή απολαβών από οποιαδήποτε αιτία και αν προέρχεται μέχρι πλήρους εξισώσεώς τους με τις αποδοχές και απολαβές της νέας θέσης».

 

Ερώτηση:

συνάδελφε επανέρχομαι πάλι ίσως λίγο γραφικός αλλά δεν έχω καταλάβει τι περιέχουν οι ΚΥΑ που περιμένουμε να εκδοθούν; διαβάζω στα χρήσιμα αρχεία τις υπόλοιπες προτάσεις προς ΥΜΕ και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι έχει περάσει και τι υπολείπεται ακόμα .αν είναι δυνατόν μια απάντηση απλή και κατανοητή. ευχαριστώ και πάλι!

Απάντηση:

Όταν ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο και ειδικότερα σε ότι αφορά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα, τότε θα έχεις και εσύ και εμείς τη συνολική εικόνα. Ο νόμος 3717/08, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε στη Βουλή και περιμένουμε να ψηφιστεί καθώς και οι όποιες τροπολογίες κατατεθούν σχετικά με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα που μας απασχολούν, θα αποτελέσουν το συνολικό νομικό πλαίσιο.

 

Ερώτηση:

Από 1/2/94 έως 31/1/95 εργαζόμουν ως εποχιακή υπάλληλος στην ΑΕΡΟΠΛΟΙΑ. Από 12/1/96 προσελήφθη ως δόκιμη στη Αεροπορία.; Ένα χρόνο μετά έγινα μόνιμη. Θα πρέπει να δηλώσω κάτι ιδιαίτερο προκειμένου να πάρω σωστά την αποζημίωση; Το χρονοεπίδομα το παίρνω για τον παραπάνω χρόνο στην Αεροπλοΐα. Είναι κάτι που πρέπει να προσέξω όταν θα βγει η αποζημίωση;

Απάντηση:

Το ποσό της εφάπαξ κοινωνικής αποζημίωσης υπολογίζεται για το συνολικό χρόνο που εργάσθηκε κάποιος στην εταιρία, ως τακτικό και εποχικό προσωπικό.

 

Ερώτηση:

Είμαι παλιά ασφαλισμένη και ανήκω στο τακτικό προσωπικό. Με την προσαύξηση και εφόσον ισχύσει η Νομοθετική Ρύθμιση για την εκτός ΟΑ προϋπηρεσία, θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης(8300 ένσημα), αλλά με σχετικά μικρό ποσό γιατί έχω λίγα χρόνια στην ΟΑ. Ποιο είναι πιο σωστό να κάνω κατά τη γνώμη σας, σύνταξη ή μετάταξη; Υπάρχει περίπτωση με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που συζητούνται να μην μπορέσουμε να κάνουμε χρήση της πενταετίας αν πάμε σε μετάταξη; Η πενταετία ισχύει για όλους ή μόνο γι' αυτούς που θεμελιώνουν δικαίωμα;

Ευχαριστώ για την προσοχή σας!

Απάντηση:

Η επιλογή είναι προσωπική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου. Εάν δεν ολοκληρωθεί όμως το νομικό πλαίσιο δεν μπορούμε να δώσουμε ασφαλείς απαντήσεις για τα θέματα που ρωτάτε. Πρέπει να περιμένετε όπως όλοι μας.

 

Ερώτηση:

στο site του gepoa πολλοί φορείς αναφέρουν ανά ειδικότητα η κλάδο κάποια έξτρα προσόντα όπως ξένες γλώσσες ,γνώση χειρισμού η/υ η άδειες ασκήσεως επαγγέλματος κ.λ.π, αν πάρεις τηλέφωνο στον φορέα για να μάθεις πληροφορίες για την θέση ,συνήθως σου λένε ότι θα τηρήσουν αυστηρά αυτό το οποίο έχει δημοσιοποιηθεί όσον αφορά τα έξτρα προσόντα. η απορία μου είναι ότι κατά την επιλογή από την επιτροπή θα ρωτούν και τον αντίστοιχο φορέα αν δέχεται κάποιον ενδιαφερόμενο εφόσον το πρώτο προσόν της επιλογής αποτελεί η προϋπηρεσία?

Υπάρχει περίπτωση στο σύνολο των ενδιαφερομένων των θέσεων να αποστέλλεται στον φορέα και να αποφασίζει αυτός ποιος θα πάρει την θέση?

Η τελική επιλογή θα γίνεται από την επιτροπή και θα αποστέλλεται στον φορέα είτε του αρέσει είτε όχι?

Πως θα γίνει στην ουσία η επιλογή και από ποιον?

Θα υπάρχουν και αντιπρόσωποι των φορέων εκτός από αυτούς που έχουμε διαβάσει από τον νομο3717?

Εντάξει καταλαβαίνω σε περίπτωση ισοψηφίας προϋπηρεσίας και κοινωνικών κ κριτηρίων θα υπάρξει επιλογή και από τα έξτρα προσόντα που έχει ο καθένας.. λίγο περίεργο μου ακούγεται.. να επιλεγεί ο ίδιος ο φορέας

Απάντηση:

Η κατάταξη των εργαζομένων θα γίνει με βάση τις επιλογές τους και τα κριτήρια που θέτει η σχετική ΚΥΑ. Οι επιτροπές αποτελούνται από (2) υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Μεταφορών, (1) υπηρεσιακό παράγοντα του Υπουργείου Εσωτερικών, (1) υπηρεσιακό παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων με τον αναπληρωτή του. Έργο των επιτροπών (τρεις με βάση την ΚΥΑ) είναι η κατάταξη και τελική διάθεση των μεταφερομένων στους φορείς υποδοχής, με βάση τα κριτήρια του άρθρου 5 της ΚΥΑ με αρ. φύλ. 1829/3.9.2009.

 

Ερώτηση:

συνάδελφοι ευχαριστώ για την απάντηση σας σε προηγουμένη ερώτηση μου. παρακαλώ απαντήστε μου εάν γνωρίζετε τι θα γίνει με το θέμα χορήγησης εισιτηρίων σε όσους πάρουμε σύνταξη με τον 3718 από την παλιά ΟΑ? θα μας χορηγεί η νέα ΟΑ, οι ξένες αεροπορικές εταιρείες? ευχαριστώ πολύ

Απάντηση:

Το θέμα των εισιτηρίων θα το δούμε διεξοδικά μετά την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που ζητούν λύση επιτακτικά αυτή τη στιγμή.

Εκκρεμεί συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της Olympic Air και εκεί θα τεθεί το θέμα αυτό.

 

Ερώτηση:

Είμαι ασφαλισμένη πριν το 1992. Προσελήφθηκα στην Olympic catering στις 2/1/1997 και στις 11/11/2002 μετατέθηκα στην ΟΑ. Έχω σε αρχικούς εργοδότες  (OC, ΟΑ) και σε σημερινούς εργοδότες (ΟΑ-Υ) 3875 ένσημα. Τα προηγούμενα ένσημά μου (εκτός ομίλου ΟΑ) είναι 721. Δεν θεμελιώνω δικαίωμα συνταξιοδότησης, οπότε λογικά είμαι για μεταφορά. Σύμφωνα με απάντηση που δώσατε σε συνάδελφο στις 19/1/2009, καταλαβαίνω ότι μετά τη μεταφορά μου μπορώ να κάνω χρήση της προσαύξησης των ενσήμων (των 3875)   μέσα στην πενταετία και να συνταξιοδοτηθώ με 7500 ένσημα.(Δηλαδή:721+3875+1937=6533 ένσημα. Μου υπολείπονται χονδρικά 1000 ένσημα= με 3,5 έτη εργασίας)

Παρακαλώ, απαντήστε μου αν κατάλαβα σωστά. Ευχαριστώ.

Απάντηση:

Όχι. Εκ παραδρομής δόθηκε μια τέτοια απάντηση. Για να καταθέσει κάποιος αίτηση συνταξιοδότησης με το Ν.3717/08, πρέπει κατά τη λύση της σύμβασης εργασίας, να έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Αυτό ορίζει η σχετική ΚΥΑ με αρ.φύλ.1557/30.7.2009.

 

Ερωτήσεις:

1.Με τα ένσημα που έχω από την Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, την προσαύξηση και τα εκτός εταιρίας συμπληρώνω 8.150 ένσημα. Έχω δύο (2) παιδιά γεννημένα μετά το 2000. Μπορώ να αναγνωρίσω τα 900 πλασματικά ένσημα που δικαιούμαι για να θεμελιώσω δικαίωμα συνταξιοδότησης;

2.Είμαι υπάλληλος της Αεροπλοΐας. Έχω περίπου 6700 ένσημα με την προσαύξηση. Έχω δύο παιδιά μικρά. Μπορώ σύμφωνα με τον νόμο που λέει 300 για το πρώτο παιδί και 600 για το δεύτερο να βγω στη σύνταξη?.

Απάντηση:

Αυτό προς το παρόν δεν προκύπτει από πουθενά με βάση το Ν.3717/08 και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

 

Ερώτηση:

Σας ενημερώνουμε όπως κάποιοι συνάδελφοι σας  εργάζονται σε τομείς που απαιτείτε η προσέλευση τους στην εργασία όπως στο εκπαιδευτικό κέντρο Θεσσαλονίκης ως φύλακες του κτηρίου η ως τεχνικοί δεν γίνετε εμάς να μην μας πληρώσετε είναι ζήτημα πλέον βιοποριστικής ανάγκης και κάλυψης εξόδων για την προσέλευση μας στην εργασία μας. ρωτάν με πιο δικαίωμα αποφάσισε η ΟΣΠΑ την μη καταβολή δεδουλευμένων κ δεν μερίμνησε έστω για μια προκαταβολή σε εμάς που είμαστε κανονικά στην δουλειά μας

Απάντηση:

Αγαπητέ συνάδελφε, η ΟΣΠΑ δεν αποφάσισε, ούτε συμφώνησε στην μη καταβολή των δεδουλευμένων. Αντιθέτως από την πρώτη μέρα καθυστέρησης καταβολής, πιέζει την Εθνική Κεφαλαίου για την καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους.

Το πρόβλημα είναι ότι η Εθνική Κεφαλαίου, ως εκκαθαρίστρια εταιρία, από τη στιγμή που δεν έχει χρήματα στο ταμείο της Ο.Α., πρέπει να τα αναζητήσει είτε με εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της Ο.Α., είτε με δανεισμό. Προς το παρόν κανένα από τα δύο δεν είναι εφικτό, γι’ αυτό και δεν πληρωνόμαστε.

Η προσπάθειά μας είναι αυτό το μαρτύριο να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα για όλους μας.

 

Ερώτηση:

Συμπλήρωσα την αίτηση μεταφοράς και συγκεκριμένα βάση των τελευταίων εξελίξεων προώθησης της πράξης νομοθετικού ,για την ΥΠΑ ως Β2 ΤΕΧΝΙΚΟΣ. Έχουμε εικόνα - ενδείξεις τι θα κάνουμε εκεί? Με δεδομένο ότι εμείς δεν έχουμε να συγκριθούμε με άλλες αιτήσεις για τον καταρτισμό και μοίρασμα των θέσεων (όπως οι θέσεις του gepoa) -πηγαίνουμε όλοι όσοι έχουν τα πτυχία - ποτέ περίπου  να περιμένουμε τον διορισμό μας ?

Θα γίνουν απολύσεις μέσα στις γιορτές?

Απάντηση:

Όλα όσα ρωτάς θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου, προκειμένου να μπορεί να ξεκινήσει η εκκαθάριση και να υλοποιηθούν όσα προβλέπονται από το Ν.3717/08 και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ελπίζουμε, όπως μας διαβεβαίωσαν στις συναντήσεις μας οι αρμόδιοι Υπουργοί, το συντομότερο δυνατόν και πριν τις γιορτές, να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο, που αφορά στην λύση της σύμβασης εργασίας και στη δυνατότητα πρόσβασης σε όσα προβλέπονται για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και την έναρξη της διαδικασίας μεταφοράς. Βεβαίως και στην καταβολή των χρημάτων που δικαιούμαστε.

 

Ερώτηση:

Συνάδελφοι επειδή στην ανακοίνωση της 27/11/2009 δεν διευκρινίζεται η ακριβής ημερομηνία που θα πληρωθούμε και που θα πάρουμε την διαπιστωτική πράξη , παρακαλώ ενημερώστε μας εάν η ημερομηνία αυτή θα είναι πριν τις 20 Δεκεμβρίου. ευχαριστώ

Απάντηση:

Η προσπάθειά μας και οι συνεχείς παρεμβάσεις μας γίνονται στην κατεύθυνση αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν, εφόσον βεβαίως έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία και κάλυψη των δικαιωμάτων μας.

 

Ερώτηση:

Διάβασα την ανακοίνωση της ΟΣΠΑ μετά τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών(27/11/2009).

θέλω να ρωτήσω τι προβλέπεται στις τροπολογίες που αναφέρετε ότι θα κατατεθούν μαζί με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου στη βουλή? ποια είναι τα "αλλά" ζητήματα που θα ρυθμιστούν? αν κατατεθούν την εβδομάδα που έρχεται, δε σημαίνει ότι θα ψηφιστούν κιόλας, σωστά? ποτέ προβλέπεται η ψήφισή τους?

Σας ευχαριστώ και ελπίζω σε μια σύντομη απάντηση.

Απάντηση:

Νομίζω ότι η ανακοίνωση αναφέρει τα άλλα θέματα, με κυρίαρχο τη δυνατότητα σύναψης δανείου από την Εθνική Κεφαλαίου, προκειμένου να μας πληρώσει.

Η διαδικασία ψήφισης από τη Βουλή είναι προκαθορισμένη και βεβαίως δεν θα γίνει κάτι ιδιαίτερο για την περίπτωσή μας. Πιέζουμε και ελπίζουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

 

Ερώτηση:

Υπάρχει κάποια πρακτική διαφορά μεταξύ των απλών κενών θέσεων μεταφοράς και των προσωποπαγών θέσεων μεταφοράς της λίστας; (όσον αφορά π.χ. τα μισθολόγια, τη μονιμότητα, το ασφαλιστικό κλπ)

Απάντηση:

Απολύτως καμία. Απλά, η προσωποπαγής θέση υπάρχει για όσο διάστημα υπηρετεί ο εργαζόμενος που την κατέχει.

 

Ερώτηση:

Μετά την τελευταία πολύ δυσάρεστη ανακοίνωση (27 Νοεμβρίου 2009) θα ήθελα να ρωτήσω το προφανές:

τι είναι αυτό που διασφαλίζει ότι θα πληρωθούμε τα δεδουλευμένα, με την αποχώρηση μας και δεν θα μπούμε πινακίου ? Προτιθέμεθα να κάνουμε κάποια ενέργεια ?

Τι λες άραγε σε μια οικογένεια με δύο παιδιά, μη έχοντας άλλο οικονομικό στήριγμα?

Απάντηση:

Η προσπάθεια γίνεται για να πληρωθούμε το συντομότερο δυνατόν. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από αυτό που συμβαίνει σήμερα, το οποίο βεβαίως είναι συνέχεια του γεγονότος του ότι η εταιρία μπήκε σε εκκαθάριση.

 

Ερώτηση:

Σε επίσκεψη μου για υπηρεσιακούς λογούς στην ΕΜΑΔ διαπίστωσα ότι όλες οι διαπιστωτικές έχουν τυπωθεί με ημερομηνία παραλαβής 30/11/2009. Το θεωρώ αδύνατον μέσα σε μια ημέρα να παραλάβουμε 3.500 περίπου εργαζόμενοι της ΟΑ τις διαπιστωτικές πράξεις. Με ποια σειρά θα δοθούν? Τι θα γίνει όσον αφορά πληρωμή ή ημερομηνία έναρξης καταβολής σύνταξης για όσους παραλάβουν αργότερα? Έχει κάνει κάποια σχετική παρέμβαση η ΟΣΠΑ. Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση:

Η ΟΣΠΑ έχει ζητήσει για λόγους διαφάνειας και ισονομίας να υπάρξει ενιαία ημερομηνία λύσης των συμβάσεων για τον κύριο όγκο των αποχωρούντων. Βεβαίως δεν είναι δυνατόν να δοθούν εντός μιας ημέρας σε όλους. Πιθανόν να ξεκινήσουν 1,2 ημέρες πριν και να συνεχίσουν 1,2 ημέρες μετά. Η διαπιστωτική πράξη, άσχετα με την ημερομηνία παραλαβής, θα έχει ίδια ημερομηνία λύσης της σύμβασης για όλους.

 

Ερώτηση:

θα ήθελα να μάθω εάν πρέπει να επικυρώσουμε από δικηγόρο τα χαρτιά που θα συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση μεταφοράς. ευχαριστώ

Απάντηση:

Εάν είναι αντίγραφα γνήσιων πρωτότυπων, καλό είναι να γίνεται επικύρωση με την προβλεπόμενη διαδικασία.

 

Ερώτηση:

Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους της Ο.Α. στο εξωτερικό; Κανείς δεν μας ενημερώνει. Κανείς δεν νοιάζεται. Στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καν αναφορά σε μας.

Απάντηση:

Οι υπάλληλοι του εξωτερικού, που είναι προσλήψεις με την τοπική νομοθεσία κάθε χώρας, δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ένα νόμο που αφορά την ελληνική νομοθεσία.

Σε ότι αφορά το μέλλον τους, η ΟΣΠΑ έχει έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους της εκκαθαρίστριας εταιρίας και έχει ζητήσει να υπάρξει ειδική μέριμνα για κάθε σταθμό ξεχωριστά, ανάλογα με όσα προβλέπονται στην τοπική νομοθεσία. Σύντομα πιστεύουμε ότι θα ενημερωθείτε υπεύθυνα για το τι πρόκειται να γίνει.

 

04/12/2009

Ερώτηση:

Βλέπω στις "Συχνές Ερωτήσεις" ερωτήματα συναδέλφων που αφορούν "θέσεις που υπάρχουν αλλά ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ στο gepoa.gr". Να υποθέσω ότι υπάρχουν "μυστικές Θέσεις"? Τι θα πει "δεν εμφανίζονται στο gepoa"? Στην υπάρχουσα, άκρως δυσάρεστη θέση, που βρισκόμαστε, καλό θα ήταν να υπάρχει στοιχειώδης αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Απάντηση:

Η αναφορά γίνεται για θέσεις που έχουν δοθεί από υπηρεσίες του Δημοσίου και ΟΤΑ, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του gepoa , λόγω κακής συνεργασίας των υπηρεσιών των αρμοδίων υπουργείων. Η ΟΣΠΑ με συνεχείς παρεμβάσεις ζητά την ενημέρωση της σχετικής ιστοσελίδας και την καλύτερη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών.

 

Ερώτηση:

Ανήκω στο τακτικό προσωπικό και θα ήθελα να ρωτήσω εφόσον πληρώ τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση μπορώ να γραφτώ στον Ο.Α.Ε.Δ. για ένα διάστημα και κατόπιν να καταθέσω αίτηση για συνταξιοδότηση;

Απάντηση:

Για να δικαιούται κάποιος επιδότηση του ΟΑΕΔ, εφόσον έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα πρέπει να έχει υποβάλλει αίτηση για μεταφορά. Εάν πριν την τοποθέτησή του σε φορέα υποδοχής και ενώ είναι στον ΟΑΕΔ θελήσει να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης, θα πρέπει να διακόψει με αίτησή του τόσο την εγγραφή του στον ΟΑΕΔ όσο και το αίτημά του για μεταφορά.

 

Ερώτηση:

Θα ήθελα πολύ να γνωρίζω τι συνεπάγεται η παραμονή υπαλλήλου προς βοήθεια του εκκαθαριστή.

α. Έχει δικαίωμα ο υπάλληλος να αρνηθεί την παραμονή του?.

β. Ποιος προσδιορίζει τη χρονική διάρκεια παραμονής του υπαλλήλου?.

γ. Ο υπάλληλος θα εισπράξει το ΚΕΑΠΟΑ αλλά όχι το εφάπαξ ποσό, παρά μόνο όταν αποδεσμευτεί τελικά από τον εκκαθαριστή?.

δ. Ο εκκαθαριστής συνάπτει άλλη σύμβαση με τους παραμένοντες?.

ε. Ο υπάλληλος θα πληρώνεται κανονικά με τα ίδια δεδομένα που είχε ως εργαζόμενος της ΟΑ και ποιος θεωρείται εργοδότης του?.

στ. Θεωρείτε ότι η ενδεχόμενη παραμονή υπαλλήλου μπορεί να ενέχει κινδύνους για την καταβολή ετεροχρονισμένα του οφειλόμενου εφάπαξ?.

Μία εν γένει επεξήγηση για το τί πρέπει να γνωρίζει όποιος ενδεχομένως παραμείνει κατά την περίοδο της εκκαθάρισης θα βοηθούσε ιδιαίτερα.

Απάντηση:

Τα ερωτήματα αυτά είναι και δικά μας προς την πλευρά του εκκαθαριστή, για τα οποία περιμένουμε την τελική απάντηση. Σίγουρα υπάρχει προβληματισμός για τη δέσμευση ως προς τον χρόνο παραμονής και τη δυνατότητα του εργαζόμενου να αποχωρήσει με δική του πρωτοβουλία. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα διευκρινιστούν και σε κάθε περίπτωση η ΟΣΠΑ θα παρέμβει υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων, με δεδομένο το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

 

Ερώτηση:

Κύριοι στις ερωτήσεις (20/11/09) και ακριβώς στην ερώτηση "ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΣΑΝ Β2....." δίνετε την απάντηση "μέχρι την 15/12/2009 πιστεύουμε ότι θα γνωρίζουμε αν έχει γίνει κατάθεση της Π.Ν.Π. στην βουλή για έγκριση"  ενώ στην κεντρική σελίδα της ΟΣΠΑ ανακοινώσατε ότι κατατέθηκε στις 19/11/2009 η Π.Ν.Π. στην βουλή.

Α) Αυτό το ανακάτεμα με τις ημερομηνίες έγινε εκ παραδρομής η κάτι δεν κατάλαβα σωστά ;.

B) Όταν λέμε έγκριση της Π.Ν.Π. από την βουλή, εννοούμε ψήφιση της Π.Ν.Π. από την βουλή και εν συνεχεία έκδοση Φ.Ε.Κ. ;.

Γ) Μπορώ να έχω το e-mail η το τηλέφωνο της ομάδας των Τεχνικών που έχει στείλει την ερώτηση "ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ...." κ.λ.π.; διότι ανήκω στην ιδία περίπτωση και θέλω να επικοινωνήσω μαζί τους.

Απάντηση:

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κατατέθηκε στη Βουλή στις 19/11/2009 και με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, πρέπει εντός τριμήνου να επικυρωθεί για να ισχύει στο μέλλον. Για το διάστημα μέχρι την επικύρωση και έως το ανώτερο τρεις μήνες ισχύει ως έχει.

 

Ερώτηση:

Αγαπητοί συνάδελφοι, μας ενημερώσατε πως κατατέθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για ψήφιση στη   βουλή. τώρα θα περιμένουμε να ψηφιστεί και μετά θα γίνει η εκκαθάριση μας και πως θα γίνει αυτή. Θα ενημερωθούμε τηλεφωνικά ,θα έρθει ειδοποίηση στο σπίτι  για το πως θα γίνει η συνταξιοδότηση μας .παρακαλώ πολύ ενημερώστε μας και για το ΚΕΑΠΟΑ  αν ξέρετε ποτέ θα μας δοθεί. ευχαριστώ

Απάντηση:

Για την διαδικασία εκκαθάρισης σε ότι αφορά την υπογραφή της λύσης της σύμβασης εργασίας και την παραλαβή όλων των απαραίτητων εγγράφων (ΙΚΑ – ΟΑΕΔ – δικαιολογητικά μεταφοράς) θα γίνει επίσημη ανακοίνωση από τον εκκαθαριστή, την οποία θα δημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα και θα στείλουμε σε όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία.

Σε ότι αφορά την καταβολή του ποσού, της αντίστοιχης μερίδας του καθ’ ενός από τον ΚΕΑΠΟΑ, θα γίνει στις προθεσμίες που ανακοινώθηκε από την επιτροπή και θα πιστωθεί στον λογαριασμό τραπέζης του κάθε εργαζόμενου.

 

Ερώτηση:

καλημέρα σας. εργάζομαι στις ΥΥΕ και με έγγραφο του κου Πεκια είμαι εκτός εργασίας όπως και όλο το προσωπικό της ΓΔΕΠ ΑΠΟ 14 /07/2009.Συναδελφος τεχνικός Με ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΔΕΙΩΝ ΤΟΥ 2009.Παρακαλω να με πληροφορήσετε εάν κάτι τέτοιο ισχύει όντως και αν τελικά θα τα πληρωθούμε. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Απάντηση:

Τα υπόλοιπα των αδειών του 2009 θα πληρωθούν με βάση τις επίσημες καταστάσεις παραχώρησης αδείας των επί μέρους Διευθύνσεων, ανεξάρτητα από το χρόνο που τέθηκε κάποιος εργαζόμενος εκτός εργασίας, διότι παραμέναμε πάντοτε στη διάθεση της εταιρίας. Επομένως τις ημέρες αδείας που δεν είχε πάρει κάποιος έως την ημέρα που τέθηκε με εντολή της Διοίκησης εκτός εργασίας, πρέπει να του καταβληθούν κατά την εξόφληση που θα γίνει με τη λύση της σύμβασης.

 

Ερώτηση:

Ο Νόμος 3717 άρθρο 2 παρ.8 ορίζει ότι ο αναγνωριζόμενος χρόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεμελίωση συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους στο ΤΣΜΕΔΕ. Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με 37 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας συνυπολογίζοντας και αναγνωριζόμενο χρόνο? Είμαι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ μονοσυνταξιούχος.

Απάντηση:

Συνάδελφε, θα πρέπει να απευθυνθείς στις υπηρεσίες του ΤΣΜΕΔΕ, από τις οποίες πιστεύουμε ότι θα λάβεις και την πιο υπεύθυνη απάντηση.

 

Ερώτηση:

Καλησπέρα συνάδελφε. Ανήκω στο τακτικό προσωπικό από την 01-03-2009, αναφέρεται ότι ο υπολογισμός του εφάπαξ ποσού κοινωνικής ενίσχυσης θα υπολογισθεί σύμφωνα με το σύνολο των αποδοχών της 01-03-09. Από εμάς όμως λόγω του ότι ήταν ο πρώτος μήνας αποδοχών τακτικού προσωπικού έλειπαν κάποια επιδόματα τα οποία υπολογίσθηκαν κατά τη μισθοδοσία μηνός Μαΐου 09. Αυτά τα επιδόματα θα συμπεριληφθούν στον υπολογισμό του εφάπαξ κοινωνικής ενίσχυσης; 

Απάντηση:

Εφόσον σας καταβλήθηκαν αναδρομικά από 1/3/09, βεβαίως και θα συμπεριληφθούν όπως βεβαίως και η αύξηση από την ΣΣΕ του 2009, η οποία χορηγήθηκε αναδρομικά από 1/3/09.

 

Ερώτηση:

Ήμουν εποχική υπάλληλος και τώρα ανήκω στο τακτικό προσωπικό. Το εφάπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης που θα λάβω αφορά και τα έτη υπηρεσίας μου ως εποχική ή μονό ως μόνιμη?

Απάντηση:

Ο υπολογισμός έχει γίνει με βάση και την περίοδο που ανήκατε στο εποχικό προσωπικό. Χρόνος άλλωστε, ο οποίος σας αναγνωρίστηκε και για την κατάταξή σας στο κλιμάκιο.

 

Ερώτηση:

καλημέρα πείτε μου παρακαλώ συνάδελφοι που ενδιαφέρονται για θέσεις π.χ στην ΥΠΑ, και γενικά του υπουργείου μεταφορών η ανεξάρτητες αρχές ,μια που οι θέσεις είναι ελάχιστες, αν προηγούνται από εμάς που δεν θεμελιώνουμε δικαίωμα σύνταξης μια που αυτοί ούτως η άλλως έχουν μεγαλύτερη προϋπηρεσία. βεβαία υπάρχει στην αίτηση μεταφοράς ένα υποχρεωτικό πεδίο στο οποίο πρέπει να αναφέρουν ότι θεμελιώνουν δικαίωμα. τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν δηλωθεί και καταλάβουν θέσεις τις οποίες διεκδικούμε και εμείς που δεν μπορούμε να βγούμε στην σύνταξη.

Απάντηση:

Η ακρίβεια και η εγκυρότητα των στοιχείων που δηλώνονται στις αιτήσεις μεταφοράς είναι αντικείμενο των επιτροπών που θα λειτουργήσουν, μετά το πέρας της προθεσμίας κατάθεσης. Η ΟΣΠΑ έχει ζητήσει να υπάρξει ενιαίος τρόπος αντικειμενικής αξιολόγησης της εγκυρότητας όλων των στοιχείων που δηλώνονται με βάση τα δικαιολογητικά που κατατίθενται.

Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η ψευδής και ανακριβής δήλωση στοιχείων επισύρει επιπτώσεις.

 

Ερώτηση:

έχω καταθέσει τα χαρτιά μου για μεταφορά στο δημόσιο μπορώ να κάνω αντικατάσταση της αίτησης αλλάζοντας κάποιους φορείς που έχω επιλέξει με κάποιους καινούργιους που έχουν δημοσιευθεί στο γεποα?

Απάντηση:

Ναι, με την κατάθεση συμπληρωματικής αίτησης, ως προς αυτό το σημείο.

 

Ερώτηση:

Όπως διαπιστώσαμε πολλοί συνάδελφοι, στο ΙΚΑ υπάρχουν τα ένσημά μας μέχρι και τον 9ο 2009. Το ΙΚΑ ζητά με την αίτηση συνταξιοδότησης να προσκομίσουμε και βεβαίωση εργοδότη (έντυπο Σ5) για τα τελευταία ένσημα. Έχει προβλεφθεί από τον εκκαθαριστή να μας χορηγήσει αυτήν τη βεβαίωση για το τελευταίο τρίμηνο του 2009; 

Απάντηση:

Θα δοθεί σχετικό έντυπο. Η ενημέρωση για τα ένσημα θα γίνει μέσω του εκκαθαριστή στο ΙΚΑ, στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου.

 

Ερώτηση:

συνάδελφε καλησπέρα!

τι έγινε δεν απαντά κανένας πια; Δεν πιστεύω να γίνατε όπως στο gepoa.gr;

θέλω να ρωτήσω σχετικά με το κεαποα, στο τέλος Αυγούστου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με το κεαποα μου είπαν πως ο λογαριασμός μου είχε 28000 μέσα ποσό το οποίο ελάχιστα διαφέρει από το ποσό το οποίο λέει η ανακοίνωση χωρίς όμως να μου διευκρινίσουν αν συνυπολόγιζαν και την εξαγορά προηγουμένων ετών στην οποία έχω προβεί. η ανακοίνωση δεν αναφέρει όμως πουθενά για εξαγορές. απλά διαπιστώνει ένα ποσό γενικά- ανάλογα το μηνά ένταξης- με πιθανότητα αύξησης αυτού κατά 6%.θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω:

1) θα υπάρξει ενημέρωση του καθενός μας σχετικά με την κίνηση της μερίδας του και του ποσού που έχει να λαμβάνει;.

2) θα υπάρξει δυνατότητα ελέγχου του ποσού που θα μας καταβάλει το κεαποα;.

ευχαριστώ για το χρόνο σου

Απάντηση:

Ο κάθε συνάδελφος που συμμετέχει στο ΚΕΑΠΟΑ δικαιούται να ενημερωθεί υπεύθυνα από της υπηρεσίες του ΚΕΑΠΟΑ και για το ποσό το οποίο δικαιούται και για την πιθανή ημερομηνία καταβολής του ποσού, με πίστωση στο λογαριασμό πληρωμής του και για οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια . Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 210-9220195 και 9215167.

Όπως όμως έχει ανακοινωθεί από τον ΚΕΑΠΟΑ μέχρι την έκδοση της τελικής κατάστασης των δικαιούχων, δεν μπορούν να απασχολήσουν το σύστημα και να δώσουν πληροφορίες.

 

Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box:
Text Box:
Text Box: 1-15 Δεκεμβρίου 2009

Επιλέξτε την περίοδο που θέλετε για να διαβάσετε τις ερωτήσεις και απαντήσεις

Text Box:

Τηλέφωνα :

 

 

 

Φαξ :

 

 

E-mail :

 

 

Web admin:

 

Copyright © 2009 ΟΣΠΑ

210 9238 171

210 9217 447

 

 

210 9219 373

210 9219 640

 

ospa@otenet.gr

info@ospa.gr

 

admin@ospa.gr

 

Για να ανοίξουν τα αρχεία χρειάζεται να έχετε εγκατεστημένο το Adobe Reader
Η Ιστοσελίδα λειτουργεί καλύτερα με Microsoft Internet Explorer
Η Ιστοσελίδα λειτουργεί και με firefox3.5
Text Box: