Οι απαντήσεις δίνονται από την ΟΣΠΑ σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες την δεδομένη στιγμή. Για οτιδήποτε νεότερο θα ενημερωθείτε. 

 

20/11/2009

Ερώτηση:

Όταν με καλέσει ο εκκαθαριστής για την απόλυσή μου ποια και πόσα έγγραφα θα μου δώσει και πώς θα γνωρίζω αν αυτά που θα μου δώσει είναι τα σωστά.

 Αν δεν συμφωνώ με κάποιο από αυτά τι γίνεται ;

Απάντηση:

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία επίδοσης των βεβαιώσεων λύσης της σύμβασης από τον εκκαθαριστή θα δημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα της ΟΣΠΑ , όλα τα έγγραφα που πρέπει να παραλάβει κάθε εργαζόμενος κατά την υπογραφή της σχετικής αίτησης καθώς και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί ως προς την σειρά πρόσκλησης.

 

Ερώτηση:

ανήκω στο τακτικό προσωπικό και θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο εκκ/στης θα μας αποδώσει όλα τα έγγραφα που χρειάζονται (π.χ για τον ΟΑΕΔ,  για το ύψος των αποδοχών κτλ) μαζί με την απόλυση η θα τα παραλάβω από αλλού. ευχαριστώ.

Απάντηση:

Οι υπηρεσίες εκκαθάρισης είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν και να μας παραδώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αμέσως μετά τη λύση της σύμβασης εργασίας.

 

Ερώτηση:

Παρακαλώ όπως μου απαντήσετε στο εξής ερώτημα. Κατέχοντας πτυχίο Α.Ε.Ι. μπορούν να συμπεριληφθούν ταυτόχρονα στην αίτηση μεταφοράς μου και θέσεις ΠΕ και θέσεις ΔΕ (π.χ. να έχω μία επιλογή θέσης ΠΕ και δύο επιλογές θέσεων ΔΕ);

Απάντηση:

Έχουμε απαντήσει και σε προηγούμενη παρόμοια ερώτηση ότι, η μεταφορά σε θέση ΔΕ προϋποθέτει για τον μεταφερόμενο βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη ανάλογης κατηγορίας.

 

Ερώτηση:

Είμαι μηχανικός Α/ΦΩΝ Β1και πληρώ τους ορούς συνταξιοδότησης βάσει του νόμου 3717 στην περίπτωση που ψηφιστεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και μεταταγώ στην ΥΠΑ οι αποδοχές μου θα είναι οι τελευταίες η του Οκτωβρίου του 08 (αυτές είναι για το εφάπαξ) και επίσης θέλω να ρωτήσω αν η αίτηση για μετάταξη είναι δεσμευτική και μέχρι ποτέ έχω δικαίωμα να υποβάλω αίτηση για σύνταξη

Απάντηση:

Η μεταφορά γίνεται με αναφορά στις τακτικές αποδοχές της 1/10/08 προσαυξημένες κατά 2,5% (Ν.3717/08 άρθρο 1 παρ. 5 και άρθρο 7 παρ.7)

Αίτηση συνταξιοδότησης μπορεί να υποβάλλει κάποιος και στο χρονικό διάστημα που είναι επιδοτούμενος από τον ΟΑΕΔ, περιμένοντας την τοποθέτησή του στον φορέα υποδοχής, εφόσον πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

 

Ερώτηση:

Στις διαθέσιμες θέσεις που έχουν ανακοινωθεί, υπάρχουν πολλές θέσεις ΤΕ (π.χ. α/α 608,637,641,κα) οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί στην ειδικότητα απλώς ως ΤΕ Μηχανικών. Μηχανικοί με βάση τον τίτλο σπουδών τους είναι πολλοί απόφοιτοι ΤΕΙ (ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι, τοπογράφοι, κα). Πότε θα διευκρινιστεί η ειδικότητα αυτών των θέσεων; Ποιοι απόφοιτοι ΤΕΙ μπορούν να κάνουν αίτηση για αυτές; Σας ευχαριστώ.

Απάντηση:

Έχει γίνει παρέμβαση γι’ αυτό, όπως και για τις ακριβείς υπηρεσίες που ανήκουν οι προσφερόμενες θέσεις (ειδικά για το Υπουργείο Παιδείας) Περιμένουμε σύντομα να υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος.

 

Ερώτηση:

Λόγω προβλημάτων υγείας έπαιρνα άδεια ιατρού ΙΚΑ για να δικαιολογήσω, την αναγκαστική απουσία μου από την εργασία μου.

Επίσης κάποιες φορές νοσηλεύτηκα και σε κλινική του Ι.Κ.Α για 2 εβδομάδες περίπου.

Θέλω να ρωτήσω τι ισχύει γι’ αυτά τα ένσημα, τόσο από γιατρό του ΙΚΑ-(ολιγοήμερες άδειες)-,όσο και για τις άλλες τις περισσότερες, ημέρες της νοσηλείας μου σε κλινική του ΙΚΑ.

Τα ένσημα των ημερών αυτών ασθενείας δηλ χάνονται, αφαιρούνται δηλ από τα 300 του έτους και δεν προσμετρούνται σαν συντάξιμα, η όχι, κι είναι κανονικά?

Σας ευχαριστώ,

Απάντηση:

Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να σας απαντηθούν εύκολα και υπεύθυνα από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ που ανήκετε και που είστε και υποχρεωμένος να καταθέσετε τα χαρτιά σας, για να σας μετρηθούν τα ένσημα.

 

Ερώτηση:

Δεν υπάρχει νομικό θέμα στην περίπτωση που δεν περάσει η άρση του  πλαφόν των 10.500??

Υπάρχει η αδικία του να παίρνει κάποιος που έχει δουλέψει στην ΟΑ 34 χρονιά, μικρότερη σύνταξη από αυτόν που έχει δουλέψει 24 στην ΟΑ και έστω και 1 σε άλλον εργοδότη

Τι σκέφτεται η ΟΣΠΑ για αυτό???

Απάντηση:

Αυτό συμπεριλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ισχύει, όσο αυτή είναι σε ισχύ. Εφόσον δεν εγκριθεί τελικώς από τη Βουλή στις προβλεπόμενες προθεσμίες τότε θα πάψει να ισχύει.

Στην περίπτωση αυτή, με βάση την άποψη του Νομικού μας συμβούλου, που άλλωστε υποστηρίχθηκε και στις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο, για την κατάρτιση των τροπολογιών που συμπεριλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κάθε εργαζόμενος που βλάπτεται, δικαιούταν να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια.

 

Ερώτηση:

Δεν έχω καταλάβει τι εκκρεμεί ακόμη.

1)Σ ότι αφορά την συνταξιοδότηση ο υπολογισμός του 1 σε 1 1/5,ισχυει νομικά αλλά περιμένουμε Κ.Υ.Α για ν αρχίσει η εφαρμογή του? Τι γίνεται μ αυτό?

2)Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που αφορά και στον συνυπολογισμό των ενσήμων εκτός Ο.Α-χωρίς επιδότηση τους-,προφανώς εκκρεμεί κι αυτή, μαζί μ όλα τ αλλά. Είναι έτσι?

3)Οι λογαριασμοί στον ΟΑΕΔ δεν έχουν χρήμα. είναι για μόστρα.

Συνεπώς αν είναι έτσι, είμαστε στον αέρα, γενικά, και παρά τον νόμο.

Μια σαφής ανακοίνωση για το που βρισκόμαστε τώρα πρακτικά ,όσο σκληρή κι αν είναι, κρίνεται απαραίτητη.
Με τιμή,

Απάντηση:

Έχουμε κατ’ επανάληψη ενημερώσει για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για να ολοκληρωθεί το σχετικό νομικό πλαίσιο, προκειμένου να υλοποιηθούν όσα ο Νόμος 3717/08 και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπουν για τους εργαζόμενους.

Όσο αυτά εκκρεμούν, υπάρχει σύγχυση για το τι τελικά θα ισχύσει και αδυναμία από τις αρμόδιες Υπηρεσίες να εφαρμόσουν όσα ο αρχικός νόμος (3717/08) προβλέπει.

 

Ερώτηση:

1ο ΕΡΩΤΗΜΑ: Έχω πτυχίο ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων.  Οι φορείς που έχουν θέσεις ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού είναι αρκετοί, αλλά δεν είναι αρκετές οι θέσεις ανά φορέα για τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική βαθμίδα, δεδομένου ότι οι φορείς που θα επιλέξουμε είναι μόνο τρεις.

  Σε περίπτωση που δεν επιλεχθώ σε κανέναν από τους τρεις φορείς της επιλογής μου, λόγω περιορισμένων θέσεων και οι οποίες καλύπτονται από άλλους συναδέλφους που έχουν περισσότερα "μόρια" στα κριτήρια αξιολόγησης, τότε εγώ που θα μεταφερθώ;  Θα δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις στους φορείς της επιλογής μας (καθώς οι θέσεις είναι προσωποπαγείς) ή θα μεταφερθούμε σε θέσεις που δεν έχουμε επιλέξει και οι οποίες θα έχουν παραμείνει κενές;


2ο ΕΡΩΤΗΜΑ: Σε περίπτωση που δεν μεταφερθώ σε θέση της επιλογής μου, θα μπορώ να μάθω τα "μόρια" βάση των κριτηρίων αξιολόγησης που έχουν οι συνάδελφοι που επιλέχθηκαν;  Σε περίπτωση μη αξιοκρατικής επιλογής θα έχω δικαίωμα ένστασης; Σε τελική ανάλυση πως είμαι βέβαιη ότι η επιλογή θα είναι αξιοκρατική;


3ο ΕΡΩΤΗΜΑ: Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες ή διαφορές μισθοδοσίας με το σημερινό μας εργοδότη (π.χ. δεδουλευμένα που δεν έχουν πληρωθεί), πως θα πληρωθούν;  Θα αναλάβει ο εκκαθαριστής να εξοφλήσει τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά για λογαριασμό του σημερινού εργοδότη, καθώς αυτή τη στιγμή η εταιρεία υπολειτουργεί;  Αν υπάρχουν διαφορές που δεν αναγνωρίζει ο εκκαθαριστής πως καλυπτόμεθα;

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

Απάντηση:

-            Ο νόμος 3717/08 και η σχετική ΚΥΑ προβλέπουν την δημιουργία προσωποπαγών θέσεων και η ΟΣΠΑ έχει δηλώσει ότι θα απαιτήσει την ένταξη μέσα στα πλαίσια των επιλογών του εργαζόμενου, με δεσμευτική την επιλογή του Νομού.

-            Η ΟΣΠΑ θα ζητήσει να υπάρξει δημοσίευση της κατάστασης με την κατάταξη των εργαζομένων με πλήρη στοιχεία και να δοθεί η δυνατότητα ένστασης σε όποιον θεωρεί ότι αδικείται.

-            Ο εκκαθαριστής είναι υποχρεωμένος, από το προϊόν της εκκαθάρισης να καταβάλλει σε πρώτη προτεραιότητα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων , που συνεχίζουν να έχουν σχέση εργασίας μετά την τοποθέτησή του.

 

Ερώτηση:

Καλησπέρα σας.

Α) Μπορείτε να μου πείτε πώς θα υπολογιστεί η αποζημίωση μας και πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής της. Ανήκω στο τακτικό προσωπικό και μονιμοποιήθηκα με την τελευταία προκήρυξη (με τους 609 συναδέλφους).

β) Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς μας στην προκαθορισμένη ημερομηνία(15/12/2009),πότε περίπου να περιμένουμε να μας ειδοποιήσει η νέα υπηρεσία. Σας ευχαριστώ πολύ, καλή δύναμη στο έργο σας.  

 

Απάντηση:

Ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ ποσού κοινωνικής ενίσχυσης γίνεται επί του συνολικού χρόνου που υπηρέτησε κάποιος στην εταιρία (συμβασιούχος και τακτικό προσωπικό). Όπως ακριβώς υπολογίστηκε και για την κατάταξή σας στο μισθολογικό κλιμάκιο.

Η διαδικασία κατάταξης όσων έχουν καταθέσει αίτηση για μεταφορά θα ξεκινήσει αμέσως μετά το πέρας της προθεσμίας λήξης για την κατάθεση αιτήσεων (15/12/09).

Η χρονική διάρκεια που θα απαιτηθεί για να ολοκληρώσουν το έργο κατάταξης οι επιτροπές και η τοποθέτηση στους φορείς υποδοχής, δεν μπορεί να προσδιοριστεί στην παρούσα φάση.

 

Ερώτηση:

Έστω ότι έχω ενδιαφέρον για μία θέση την οποία πιστεύω ότι πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι επιζητούν. Η συγκεκριμένη θέση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο site του gepoa. Εάν δηλώσω τη θέση αυτή πρώτη προτίμηση και ως δεύτερη προτίμηση βάλλω μια θέση που αυτή τη στιγμή υπάρχει και αυτή βέβαια ως προσωποπαγής, υπάρχει περίπτωση να τοποθετηθώ στη δεύτερη επιλογή μου ενώ θα υπερτερώ από άλλους συναδέλφους στα κριτήρια και εκείνοι να τοποθετηθούν εκ των υστέρων στη θέση που επιθυμώ ως πρώτη επιλογή, απαντώντας μου από την επιτροπή ότι τώρα δεν υπάρχει η συγκεκριμένη θέση ,για αυτό το λόγο σας τοποθετούμε στη δεύτερη επιλογή σας ;Έστω ότι η θέση θα δημιουργηθεί σε μια βδομάδα ή την επόμενη ημέρα από τη τοποθέτηση μου σε άλλη θέση. Είναι δυνατόν αυτό να συμβεί; Μπορώ εκ των υστέρων να τη διεκδικήσω, εφόσον έχουν γίνει άλλες τοποθετήσεις με κατώτερα κριτήρια; Θα υπάρχει κάποια διασφάλιση για να μην ευνοηθούν κάποιοι ιδιαίτερα;

Απάντηση:

Οι κανόνες που θα ακολουθηθούν ως προς τα κριτήρια κατάταξης των μεταφερομένων, πρέπει να είναι κοινοί και εν γνώσει όλων. Για οποιαδήποτε παρατυπία η αδικία διαπιστώνει κάποιος, η ΟΣΠΑ έχει ζητήσει να υπάρχει το δικαίωμα ένστασης, μετά την τελική δημοσίευση της κατάστασης τοποθέτησης του συνόλου των μεταφερόμενων.

 

Ερώτηση:

Διάβασα την εγκύκλιο που έχει σταλθεί στον ΟΑΕΔ κ είδα ότι χρειάζονται 2 βεβαιώσεις από τον εκκαθαριστή προκειμένου να πάρουμε το ειδικό επίδομα. Από που μπορούμε να πάρουμε αυτές τις 2 βεβαιώσεις ;

Απάντηση:

Από την διοικητική υπηρεσία της εταιρίας που εργαζόσασταν. Επικοινωνήστε μαζί τους.

 

Ερώτηση:

Καλούμαστε σαν Β2 ΑVIONIC και εφόσον το επιθυμούμε (που προσωπικά το επιθυμώ να συμπληρώσουμε μια ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ δηλώνοντας σε αντίστοιχο πινακάκι ότι επιθυμούμε μετάταξη στην ΥΠΑ βάση ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, μιας πράξης όμως που δεν επικυρώνεται από την βουλή μέχρι στιγμής. Με δεδομένο ότι στις 2-12-09 λήγουν οι προθεσμίες αιτήσεων (το υπουργείο λέει 15-12-09 )τι θα γίνει για όσους μας έχουν δηλώσει ΥΠΑ βάση νομοθετικού αλλά αυτό δεν ψηφιστεί ποτέ? Και όπως έχω ρωτήσει δεν μπορούμε παράλληλα να δηλώσουμε σαν 2η και 3η επιλογή κάποιον άλλο φορέα .Τότε μήπως κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαίωμα της μετάταξης, έχοντας δηλώσει κάτι που δεν ψηφίστηκε και μην έχοντας δηλώσει φορέα άλλον.(Είμαστε ομάδα Τεχνικών που δεν κατοχυρώνουν ΚΑΙ δικαίωμα σύνταξης )

Απάντηση:

Η προθεσμία κατάθεσης αίτησης, με βάση υπεύθυνη απάντηση του Υπουργείου είναι η 15/12/2009 και μέχρι τότε πιστεύουμε ότι θα γνωρίζουμε εάν έχει γίνει η κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στη Βουλή για έγκριση.

 

Ερώτηση:

Στο εποχικό προσωπικό κατά την επιδότηση του πρώτου εξαμήνου από τον ΟΑΕΔ δικαιούμαστε ένσημα τα οποία θα μετράνε για συντάξιμα όπως και στο δεύτερο εξάμηνο?

Απάντηση:

Στο άρθρο 3 παρ. 5 του ν.3717/08 ορίζονται επακριβώς όλες οι λεπτομέρειες για το θέμα που ρωτάτε. Η ασφάλιση συνεχίζεται κανονικά και τα ένσημα λαμβάνονται υπόψη για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση.

 

Ερώτηση:

Αγαπητοί, η ταχύτατη και υπεύθυνη απάντησή σας στην επιθυμία μου είναι απλά συγκινητική. Είστε αξιέπαινοι, άψογοι και αν κάτι μου επιτρέπεται  να ευχηθώ / επιθυμήσω είναι να παραμείνετε όπως είστε.

Μήπως είναι εύκολο / δυνατό να μαθαίναμε τι σκοπό έχει η εταιρία μας με μας εδώ στα (…….) που λέει και ο Καβάφης; Από τις 28 Σεπτεμβρίου 2009 το μόνο που διεκόπη εδώ, είναι οι πτήσεις και φυσικά ως εκ τούτου και η δουλειά. Νοίκια, μισθοί, τηλέφωνα, ρεύμα και τα λοιπά συνεχίζονται. Ποιος και πότε θα μας πει και μας, τι θα γίνουμε, αν έχουμε και ποιο είναι το αύριο μας; Με ειλικρινή εκτίμηση.

Απάντηση:

Θα έπρεπε να σας είχε ενημερώσει η τελευταία διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών πολύ καιρό πριν, αφού σε όλους μας ήταν γνωστό ότι στο τέλος Σεπτέμβρη η εταιρία θα σταματούσε τις πτήσεις της.

Για το θέμα αυτό έχουμε ζητήσει από την εταιρία εκκαθάρισης και τους πληρεξούσιους εκπροσώπους της να φροντίσουν να σας ενημερώσουν επακριβώς για το τι μέλει γενέσθαι.

 

Ερώτηση:

παρακαλώ να μου απαντήσετε στο εξής. κατέθεσα ληξιαρχική πράξη γάμου στην ΕΜΑΔ/ΤΑΔ στις 13/11/2009.ο γάμος τελεστικέ στις 11/11/2009.Δικαιουμαι το εφάπαξ ποσό που δίνει η εταιρεία σε αυτές τις περιπτώσεις? ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση:

Τα επιδόματα που προκύπτουν από ΣΣΕ ή Πρακτικά Συμφωνίας, εφόσον κάποιος συνεχίζει να εργάζεται, πρέπει να χορηγούνται κανονικά.

Η ημερομηνία που «κλειδώνει» ο Ν.3717/08 στο άρθρο 1 παρ. 5, ως προς τις τακτικές μηνιαίες αποδοχές (1.10.2008), ισχύει μόνο για τον υπολογισμό του εφάπαξ ποσού κοινωνικής ενίσχυσης και τις αποδοχές στο νέο φορέα υποδοχής.

 

Ερώτηση:

Η τελική ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών είναι η 2/12/09 (όπως προκύπτει από το νόμο) ή η 15/12/09 (όπως αναφέρει το υπουργείο);

Σε περίπτωση που αποκτήσω το πτυχίο Β1/Β2 κατά part66 λίγες μέρες μετά την τελευταία ημέρα κατάθεσης δικαιολογητικών αλλά πριν την τοποθέτησή μου στη θέση μεταφοράς μπορώ να το υποβάλλω ετεροχρονισμένα και να μεταφερθώ στην Υ.Π.Α. αντί των τριών αρχικών επιλογών που θα έχω δηλώσει;

Απάντηση:

Με έγγραφο του Υπουργείου που παραλάβαμε στις 19/11/2009, μετά από σχετικό αίτημα που καταθέσαμε, η ημερομηνία λήξης κατάθεσης των δικαιολογητικών για όσους επιθυμούν μεταφορά, είναι η 15/12/2009.

Η κατάταξη των μεταφερομένων, από τις επιτροπές μεταφοράς, θα γίνει με βάση τα δικαιολογητικά που έχει καταθέσει κάποιος στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

 

Ερώτηση:

Εργαζόμουν στις Ολυμπιακές Αερογραμμές ως ιπταμένη με την τελευταία σύμβαση των δυόμισι μηνών από 17.07.09 έως 30.09.09. Θα ήθελα να μάθω αν δικαιούμαι την ειδική επιδότηση ανεργίας προσαυξημένη κατά 50%;

Ο ΟΑΕΔ της περιοχής μου ζητάει ένσημα τουλάχιστον 5 μηνών προκειμένου να με εντάξει στο πρόγραμμα ανεργίας. Χρειάζονται περαιτέρω δικαιολογητικά από τον εκκαθαριστή εκτός από την απόλυση και τη βεβαίωση ενσήμων που έχω ήδη στα χέρια μου από την εταιρία;

Απάντηση:

Η ένταξη στο πρόγραμμα ειδικής επιδότησης του ΟΑΕΔ γίνεται με βάση τις πάγιες διαδικασίες του Οργανισμού. Εφόσον απαιτούνται ένσημα τουλάχιστον 5 μηνών, αυτό θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση. Το σχετικό άρθρο του Ν.3717/08 αυτό δεν το τροποποιεί. Η προσαύξηση του 50% δίνεται σ’ αυτούς που δικαιούνται επιδότηση.

 

Ερώτηση:

μετά την συνάντηση με το υπουργείο, έχουμε κάτι νεότερο και επίσημο όσον αφορά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τους προς μεταφορά εργαζομένους; ποια θα είναι τελικά αυτή; και αν όπως ισχυρίζεστε θα υπάρξουν πιθανότατα και άλλες θέσεις, πότε θα είναι και σ’ αυτή την περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία ώστε να μπορέσουμε επιτελούς να κάνουμε την αίτηση εντός προθεσμίας;

Απάντηση:

Η προθεσμία , κατόπιν απάντησης του Υπουργείου την οποία δημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα, είναι η 15/12/2009.

Σε συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών ζητήσαμε την αναζήτηση κι άλλων θέσεων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση πρέπει να δημοσιευτούν αρκετά νωρίτερα από τις 15 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα ζητήσαμε ν’ απευθυνθεί ερώτημα στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού για ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων.

 

Ερώτηση:

Ήθελα να ρωτήσω: γιατί καθυστερεί τόσο η εφαρμογή του ν.3717? υπάρχει κάποιο πρόβλημα? γιατί δεν πληρωνόμαστε? υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η κυβέρνηση το ν.3717, τώρα που έχει μπει ο εκκαθαριστής?.

Απαντήστε μου σας παρακαλώ, ήδη έχω κάνει μια ερώτηση και δεν πήρα απάντηση..

Σας ευχαριστώ.. 

Απάντηση:

Η καθυστέρηση έναρξης της εκκαθάρισης οφείλεται στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου (διάβασε σχετικές Ανακοινώσεις της ΟΣΠΑ στην ιστοσελίδα) και γίνεται κατόπιν και δικής μας αντίδρασης.

Μέχρι να ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο όλοι μας αγωνιούμε και όλα είναι πιθανά. Πάντως ένας νόμος αλλάζει με την ψήφιση ενός άλλου νόμου που τον τροποποιεί και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται προς το παρόν.!!

 

Ερώτηση:

Παρακαλώ πολύ θα ήθελα να μου γνωρίσετε ως κριτήριο για την μεταφορά αν θα υπολογιστεί μόνο η Ολυμπιακή προϋπηρεσία (σημερινοί + αρχικοί εργοδότες) ή όλη στο σύνολο η προϋπηρεσία που έχει κάθε εργαζόμενος , δηλαδή στον όμιλο της ΟΑ και εκτός του ομίλου ΟΑ πχ σε κάποια άλλη εταιρεία ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ.

Απάντηση:

Στην σχετική αίτηση που κυκλοφορεί στο gepoa υπάρχουν και τα δύο στα οποία αναφέρεστε. Με βάση την σχετική ΚΥΑ αρ. φύλ.1829/3.9.2009 αρθ.5 παρ.2 (γ) και (στ) προβλέπονται και τα δύο.

 

Ερώτηση:

παρακαλώ για τις απαντήσεις σας στα κάτωθι ερωτήματα.

1. γιατί καθυστερεί τόσο η πληρωμή του 15νθημερου από την εκκαθαριστή και ποτέ θα υλοποιηθεί? το ίδιο θα έχουμε και στην εξόφληση? δεν μπορεί αυτό να το αποτρέψει η ΟΣΠΑ?

2. τι απάντησε ο υπουργός σε σχέση με τα εφάπαξ??? (ποτέ θα γίνει η καταβολή τους και πως θα υπολογισθούν).

Απάντηση:

Ο εκκαθαριστής είναι υποχρεωμένος να μας καταβάλλει τα δεδουλευμένα και τις αποδοχές μας έως την ημέρα λύσης της σύμβασης εργασίας, είτε από χρήματα που βρήκε στα ταμεία της εταιρίας είτε από το προϊόν της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας.

Στην Ο.Α.-Υ και στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ούτε χρήματα στα ταμεία υπάρχουν ούτε χρήματα από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων έχουν προκύψει.

Επομένως ο μόνος τρόπος είναι δανεισμός με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουμε, αλλά όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα στην οικονομία δεν είναι και πολύ ευχάριστα για όλους μας.

Ο νόμος ορίζει ότι το εφάπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης «καταβάλλεται ενός διμήνου από την υποβολή της αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία παροχών του ΟΑΕΔ» αρθ.4 παρ. 1 και 2 (Ν.3717/08).

 

Ερώτηση:

Στην Αίτηση Μεταφοράς ζητείται να αναφέρουμε τα "Συμπληρωμένα έτη εργασίας σε Σημερινούς Εργοδότες" και διευκρινίζεται ότι σημειώνουμε τα έτη προϋπηρεσίας τα οποία αντιστοιχούν στους Σημερινούς Εργοδότες όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 1 του ν.3717/2008 όπως αυτό ισχύει. Το άρθρο 1 του νόμου αναφέρει, <<Σημερινοί Εργοδότες>>: οι εταιρείες ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ε., ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε. και ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΛΟΙΑ Α.Ε. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο ΓΕΠΟΑ έλαβα την απάντηση ότι με βάση τα παραπάνω τα έτη υπολογίζονται από τον 12/2003 και όχι από την ημερομηνία πρόσληψης. Σας παρακαλώ όπως διευκρινίσετε:

α) Αν ισχύει πράγματι αυτή η ημερομηνία και

β) Πως θα υπολογίσουμε τα έτη όταν δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία απόλυσης;      

Απάντηση:

Στο άρθρο 1 παρ. 1 και 2 του Ν.3717/08 αναφέρονται τόσο οι «Σημερινοί» όσο και οι «Αρχικοί εργοδότες».

Στη σχετική ΚΥΑ για την μεταφορά στο άρθρο 5 παρ. 2 στις περιπτώσεις (γ) και (στ) αναφέρονται η συνολική προϋπηρεσία όσο και αυτή «στις εταιρίες του άρθρου 1».

Υπολογίζεται η προϋπηρεσία έως την ημερομηνία που κατατίθεται η αίτηση.

 

Ερώτηση:

Όσο αναφορά τις μετατάξεις, οι επιλογές των ενδιαφερομένων για τους φορείς, αξιολογούνται με τη σειρά προτεραιότητας, δηλαδή η πρώτη επιλογή με τη πρώτη, η δεύτερη με τη δεύτερη επιλογή κτλ? Δηλαδή αν απορριφθεί η πρώτη μου επιλογή, η δεύτερη θα αξιολογηθεί με τη πρώτη ή με τη δεύτερη των άλλων ενδιαφερομένων για τον ίδιο φορέα?  

Απάντηση:

Όλες οι επιλογές αξιολογούνται με βάση τα κριτήρια της σχετικής ΚΥΑ και οι εργαζόμενοι κατατάσσονται ανάλογα με τον αριθμό των ενδιαφερομένων και τον αριθμό των κενών οργανικών θέσεων και των προσωποπαγών που μπορεί να δημιουργηθούν, ανεξάρτητα από την προτεραιότητα επιλογής που δηλώνει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

 

Ερώτηση:

Συνάδελφε έστω ότι από τις θέσεις που ανακοινώθηκαν με ενδιαφέρουν δύο (2) επιλογές, είναι υποχρεωτικό να δηλώσω και τρίτη ή αρκούν οι επιλογές που θα δηλώσω με προτεραιότητα στην  πρώτη επιλογή μου ;;

Απάντηση:

Όχι , δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώσετε τρεις επιλογές, είναι στη διακριτική σας ευχέρεια να το κάνετε.

 

Ερώτηση:

θα ήθελα να ρωτήσω, αν πάρουμε την διαπιστωτική πράξη από τον εκκαθαριστή και τα ΚΥΑ δεν έχουν υπογραφεί, η προσαύξηση των ενσήμων μας κατά 50% σύμφωνα με τον νόμο 3717 θα ισχύει; Δηλ. στην περίπτωσή μου, που έχω 7000 ένσημα Ολυμπιακής, θα μπορούσα να καταθέσω τα χαρτιά μου στο ΙΚΑ για συνταξιοδότηση, ΧΩΡΙΣ να περιμένω την υπογραφή των ΚΥΑ; Στο ΙΚΑ θα είναι εκτελεστός ο νόμος 3717 και τα 7000 Ολυμπιακά μου ένσημα θα προσμετρηθούν για 10500;

Απάντηση:

Η ΚΥΑ δεν μπορεί να τροποποιήσει το Νόμο ούτε η ισχύς του Νόμου εξαρτάται από την έκδοση της ΚΥΑ, η οποία εκδίδεται από τους αρμόδιους Υπουργούς κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου που την προβλέπει.

Απλά η μη ύπαρξη της ΚΥΑ που προβλέπεται από ένα νόμο, για ερμηνευτικούς λόγους, πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα γραφειοκρατικού χαρακτήρα και επιπλέον ταλαιπωρία για τους εργαζόμενους.

 

Ερώτηση:

Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία σχετικά με το πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο, θα ήθελα να ρωτήσω εάν αυτό ισχύει και για εμάς που πρόκειται να μεταταχτούμε κατά τον Ν3717 και, κατά πόσο αυτός είναι δεσμευτικός για την νέα κυβέρνηση. Ευχαριστώ.

Απάντηση:

Δεν έχει καμία σχέση αυτό με τις διαδικασίες μεταφοράς. Αντιθέτως δημιουργούνται ευνοϊκότερες  προϋποθέσεις για την εξεύρεση κενής οργανικής θέσης.

 

Ερώτηση:

Η προσαύξηση των ενσήμων μας ακολουθεί και μετά την πενταετία για την συνταξιοδότηση μας με τις κοινές διατάξεις; β. Ο χρόνος που θα βρίσκομαι στον ΟΑΕΔ μέχρι να μεταταχθώ μετράει για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο τέλος της πενταετίας;

Απάντηση:

Η προσαύξηση των ενσήμων ισχύει και για την συνταξιοδότηση με τις κοινές διατάξεις του ΙΚΑ.

Κατά την περίοδο της ειδικής επιδότησης από τον ΟΑΕΔ «συνεχίζεται η ασφάλιση των επιδοτούμενων στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης» (Ν.3717 άρθρο 3 παρ. 5).

 

Ερώτηση:

παρακαλώ να μου γνωρίσετε

1. τι θα γίνει η περιουσία της ΟΣΠΑ τώρα που δεν υπάρχει πια ΟΑ και εργαζόμενοι σε αυτήν 

2. αν θα πληρωνόμαστε μέχρι να παραλάβουμε την διαπιστωτική πράξη

3. αν θα πάρουμε το δώρο Χριστουγέννων

4. από που θα παραλάβουμε τις βεβαιώσεις για την εφορία  ευχαριστώ πολύ

Απάντηση:

Ο τρόπος συνέχισης της λειτουργίας της ΟΣΠΑ μετά την εκκαθάριση των εταιριών του Ομίλου, θα αποφασισθεί από το Δ.Σ. και από Έκτακτο Συνέδριο, όπου θα εγκριθούν και οι τελικές αποφάσεις για όλα τα θέματα.

Ο εκκαθαριστής είναι υποχρεωμένος να μας καταβάλει όλες τις αποδοχές  έως την ημέρα λύσης της σύμβασης καθώς και την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων και τυχόν υπόλοιπο αδείας.

Οι βεβαιώσεις αποδοχών θα δοθούν από τις υπηρεσίες του εκκαθαριστή μετά το τέλος του χρόνου.

 

19/11/2009

Ερώτηση:

θεμελιώνω δικαίωμα συνταξιοδότησης το Φεβρουάριο του 2010. ενημερώθηκα ότι μάλλον  θα συνεχίσω να εργάζομαι κατά την εκκαθάριση της εταιρίας. μπορείτε να μου πείτε στην αίτηση μεταφοράς, στην ερώτηση εάν θεμελιώνω δικαίωμα συνταξιοδότησης τι θα συμπληρώσω;

Απάντηση:

Εφόσον την χρονική περίοδο που κάνετε την αίτηση δεν έχετε θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, δεν μπορείτε να το δηλώσετε.

Βεβαίως εφόσον το επόμενο διάστημα θεμελιώσετε, μπορείτε να καταθέσετε αίτηση συνταξιοδότησης με το Ν.3717/08

 

Ερώτηση:

Είμαι στο τακτικό προσωπικό και είμαι προς μεταφορά. Στο τέλος της πενταετίας θα έχω μαζί με την προσαύξηση των ενσήμων της Ο.Α. 7.600 ένσημα. Τα ένσημα των 5 χρόνων δουλειάς μετά την Ο.Α. μου δίνουν τη δυνατότητα να θεμελιώσω δικαίωμα συνταξιοδότησης;

Απάντηση:

Για να έχεις δικαίωμα κατάθεσης αίτησης συνταξιοδότησης με τον νόμο 3717/08 μέσα σε μια πενταετία, πρέπει να έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης κατά την ημερομηνία λύσης της σύμβασης.

 

Ερώτηση:

Είμαι μηχανικός ασφαλισμένος αποκλειστικά στο ΕΤΑΑ(ΤΣΜΕΔΕ).

Η εγκύκλιος του Υπ. Απασχόλησης προς ΟΑΕΔ, για τη καταβολή του ειδικού επιδόματος ανεργίας και της αποζημίωσης κοινοποιείται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αλλά δεν κοινοποιείται στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ΕΤΑΑ(ΤΣΜΕΔΕ). Αυτό σημαίνει διαφορετική εφαρμογή του Νόμου 3717 για τους ασφαλισμένους στα ταμεία αυτά;.

Η απόφαση εφετείου για την υπαγωγή της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας σε καθεστώς εκκαθάρισης υπάρχει;

ευχαριστώ.

Απάντηση:

Σίγουρα πρέπει να κοινοποιηθεί και στο ΤΣΜΕΔΕ και θα γίνει παρέμβαση γι’ αυτό.

 

Ερώτηση:

Σε ερώτηση μου ότι δεν υπάρχει καμία θέση ΔΕ στο νομό επιλογής μου (νομός Άρτας) για να δηλώσω, απαντήσατε ότι: "Θέση της ΟΣΠΑ είναι ότι ο εργαζόμενος μεταφέρεται «αποκλειστικά σε Νομό της επιλογής του» σε φορέα που θα βρεθεί κενή θέση ή θα δημιουργηθεί προσωποπαγής, έστω και εάν στον gepoa δεν αναφέρεται ο εν λόγω νομός. Είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΜΕ και ελπίζουμε ότι σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη."

 Μετά τη συνάντηση στις 16/11/2009 στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, υπάρχει θετική κατάληξη για την συγκεκριμένη θέση της ΟΣΠΑ;

Απάντηση:

Η απάντηση είναι ότι ο «Νομός επιλογής» είναι υποχρεωτικός. Επομένως άσχετα με τις θέσεις που δημοσιεύονται στον gepoa , είναι δεσμευτική για την κατάταξη η επιλογή του Νομού. Εφόσον δεν υπάρχουν φορείς, δηλώνετε κάποιους της επιλογής σας, χωρίς όμως να είναι δεσμευτικό να πάτε σε αυτούς αλλά σε όποιον φορέα βρεθεί κενή οργανική θέση ή συσταθεί προσωποπαγής.

 

18/11/2009

Ερώτηση:

σχετικά με την πενταετία ΦΕΚ 1557/30.8.09 για ποιο καθεστώς συνταξιοδότησης ισχύει για τα 9000  10500 η με τις κοινές διατάξεις 11100

Απάντηση:

Η ΚΥΑ προσδιορίζει ότι «η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 3717/08 αίτηση συνταξιοδότησης» μπορεί να υποβληθεί μέσα σε πέντε (5) χρόνια από την με οποιοδήποτε τρόπο λύση της σύμβασης εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον κάποιος έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις του Ν.3717/08 και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, συνταξιοδοτείται με τα προβλεπόμενα σε αυτό το νομικό πλαίσιο, εφόσον καταθέσει την βεβαίωση συνταξιοδότησης που θα παραλάβει από τον εκκαθαριστή, μέσα στα επόμενα πέντε (5) χρόνια.

 

Ερώτηση:

Ανήκω στο τακτικό προσωπικό της ΟΑ Υπηρεσίες και δικαιούμαι μετάταξη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η ερώτηση μου είναι η εξής, σε περίπτωση που οι τρεις επιλογές μου για μετάταξη καλυφθούν από συναδέλφους με περισσότερα μόρια από εμένα τότε τι γίνεται ; π.χ εγώ μένω στον Αγ. Δημήτριο υπάρχει περίπτωση να μεταταχθώ στην Ελευσίνα;

Απάντηση:

Η δέσμευση για μεταφορά αφορά τον Νομό και όχι την περιοχή (συνοικία) που κατοικεί κάποιος.

 

Ερώτηση:

στην αίτηση μεταφοράς αναγράφονται 2 επαγγελματικά στοιχειά τα οποία πρέπει να συμπληρωθούν :

α) συμπληρωμένα έτη εργασίας σε σημερινούς εργοδότες και

β) συμπληρωμένα έτη προϋπηρεσίας.

θα μπορούσατε να μου ξεκαθαρίσετε την ημερομηνία από την οποία εγώ θα πρέπει να αρχίσω να προσμετρώ έτη προϋπηρεσίας σε σημερινούς εργοδότες (δηλαδή ότι αφορά την α περίπτωση). ανήκω στο τακτικό προσωπικό από 01/03/2009 με την ειδικότητα του υπαλλήλου. σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας .

Απάντηση:

Εφόσον έχετε εργασθεί τα προηγούμενα χρόνια σε κάποια από τις εταιρίες της Ο.Α., ασφαλώς αυτά προσμετρούν ως χρόνια προϋπηρεσίας, τα οποία άλλωστε σας αναγνωρίστηκαν και για την κατάταξη σε μισθολογικό κλιμάκιο κατά την ένταξή σας στο Τακτικό προσωπικό αλλά θα σας αναγνωρισθούν και για την καταβολή εφάπαξ ποσού κοινωνικής αποζημίωσης.

 

Ερώτηση:

Θα ήθελα να ρωτήσω τι έγινε στη συνάντηση της 13/11/2009 με τους εκκαθαριστές. Γιατί το σχέδιο δεν προχωρά, μήπως η κυβέρνηση θέλει να τροποποιήσει το νομο3717? Μπορεί να γίνει αλλαγή του 3717,ενω έχει μπει ο εκκαθαριστής? Τέλος, γιατί δεν πληρωνόμαστε στην ώρα μας??

Ευχαριστώ πολύ.. 

Απάντηση:

Αν διαβάζετε τακτικά τις Ανακοινώσεις της ΟΣΠΑ θα έχετε απαντήσεις  για τα ερωτήματά σας.

Όσο για το θέμα της πληρωμής μας, η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι τα χρήματα για την Ο.Α.-Υ και της ΟΛ. Αεροπλοΐας, στα ταμεία των οποίων δεν άφησε τίποτα η προηγούμενη διοίκηση, τα αναζητά ο εκκαθαριστής, είτε από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, είτε από δανεισμό με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

 

12/11/2009

Ερώτηση:

Παρακαλώ θα ήθελα να μάθω, αν κάποιος, που έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, υποβάλει αίτηση μεταφοράς στην ΥΠΑ διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την συνταξιοδότηση του και μέχρι πότε.

Απάντηση:

Αυτό θα μπορεί να απαντηθεί μετά την έκδοση της ΚΥΑ που προβλέπει το άρθρο 2 παρ.12 και θα ρυθμίζει τα ασφαλιστικά θέματα.

 

Ερώτηση:

θέλω να δηλώσω υπα Θεσσαλονίκης, η οποία υπάρχει σαν φορέας αλλά χωρίς να έχει ανακοινώσει το gepoa θέσεις διοικητικού δε η τε, και δεύτερη και τρίτη επιλογή φορέως στην Αθήνα. Ποιος θα θεωρηθεί πρώτος νομός επιλογής μου?

Συμφωνά με ερώτηση συναδέλφου στο gepoa το τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις και των τριών επιλογών από άλλους συναδέλφους που προηγούνται λόγω προϋπηρεσίας η κριτηρίων, αναφέρει το gepoa, ότι στην περίπτωση αυτή ο ενδιαφερόμενος μεταφέρεται σε φορέα του νομού της πρώτης του επιλογής.

γι αυτό και εγώ ρωτώ ποιος θεωρείται ο πρώτος νομός επιλογής μου?.

Ποιο θα ήταν το ρίσκο? θα θεωρούσαν την Θεσσαλονίκη την υπα σαν να μην έχει δηλωθεί και θα περνάνε υπόψη τους τις δυο άλλες επιλογές σαν νομούς και φορείς?

2. τελικά αυτοί που είναι άγαμοι και χωρίς παιδιά θα είναι πάντα οι τελευταίοι στην επιλογή μια που πολλοί υπάρχουν και με προϋπηρεσία και με κριτήρια?

ευχαριστώ πολύ

Απάντηση:

Όπως έχουμε ήδη απαντήσει ο νομός επιλογής είναι δεσμευτικός για την κατάταξη του μεταφερόμενου. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη επιλογή Νομού με βάση τη σειρά στην αίτηση, θεωρείται δεσμευτική εφόσον δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι δύο επόμενες επιλογές.

 

Ερώτηση:

συνάδελφε

καταρχήν ευχαριστώ που απάντησες τόσο γρήγορα στο ερώτημα μου: 

 "για ποσό διάστημα έχει ισχύ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου εάν δεν επικυρωθεί από την βουλή? μπορώ να κάνω αίτηση συνταξιοδότησης σήμερα?

Απάντηση: Ισχύει για τρεις μήνες από την υποβολή της ως σχέδιο Νόμου στη Βουλή.

"ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΛΕΕΙ:

'Άρθρο 44 -

(Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δημοψηφίσματα, διαγγέλματα)

1. Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο. Αν δεν υποβληθούν στη Βουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής.

δηλαδή ποτέ ακριβώς λήγει αυτή η πράξη;

ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σου

Απάντηση:

Κατ’ αρχήν πρέπει να υποβληθεί στη Βουλή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση σε σύνοδο, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, διαφορετικά παύει να ισχύει.

Εφόσον υποβληθεί στη Βουλή μέσα στις σαράντα ημέρες, που ήδη τρέχουν (περίπου έως τα μέσα Δεκεμβρίου) τότε θα ισχύει για τους τρεις επόμενους μήνες, μέσα στους οποίους και θα πρέπει να εγκριθεί για να συνεχίσει να ισχύει και μετά από αυτό το διάστημα.

 

Ερώτηση:

είμαι μόνιμη και τακτική υπαλληλος. ειμαι παλαιά ασφαλισμένη, αλλά βάση του ν.3717 για 100 ένσημα δεν συμπληρώνω για σύνταξη. το ερώτημα μου, είναι αν με την συμπλήρωση των 11.200 θα μπορέσω να συνταξιοδοτήσω ανεξαρτήτου  ορίου ηλικίας.

επίσης, όσον αφορά για τη διαδικασία μεταφοράς μου, αν δεν επιλεχθώ σε κάποια από τις τρεις επιλογές τι συμβαίνει τότε; και ένα τελευταίο ερώτημα ειναι,οτι σε δυο χρονιά ολοκληρώνω τις πανεπιστημιακές μου σπουδές. με τη δεδομένη κατάσταση και τις προσωποπαγείς θέσεις, θα μπορέσω στον φορέα που θα μεταφερθώ να περάσω από θέση δε σε θέση πε.

ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση:

-Η συνταξιοδότηση με τις κοινές ασφαλιστικές διατάξεις του ΙΚΑ και ειδικότερα με 11.200 ένσημα, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας, δεν αναγνωρίζει για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, τα προσαυξημένα ένσημα.

-Η απόκτηση πτυχίου μεγαλύτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας, σε χρόνο μεταγενέστερο της τοποθέτησης στον φορέα υποδοχής, αναγνωρίζεται για τη μισθολογική και υπηρεσιακή εξέλιξη.

-Σε ότι αφορά την μεταφορά σε μια από τις θέσεις επιλογής του μεταφερόμενου, αποτελεί θέση και απαίτηση προς τις επιτροπές, εκ μέρους της ΟΣΠΑ.

 

Ερώτηση:

Σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 5 του ν. 3717/2008 (μεταφορά προσωπικού): "Η μεταφορά γίνεται ......., της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με αυτή που ανήκει ο μεταφερόμενος ή ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ Ο ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν αντίστοιχες κενές θέσεις, η μεταφορά γίνεται σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση ......"

1)Ένας ενδιαφερόμενος Π.Ε. για να δηλώσει ταυτοχρόνως στην αίτησή του θέσεις Δ.Ε. και Π.Ε., θα πρέπει να προσκομίσει μόνο το πτυχίο ή και το απολυτήριο λυκείου κάνοντας σχετική σημείωση σε αυτά (π.χ. το πτυχίο είναι για τις Χ θέσεις Π.Ε. και το απολυτήριο λυκείου είναι για τις Ψ θέσεις Δ.Ε. που δηλώνω στην αίτησή μου);

Ο ενδιαφερόμενος για μεταφορά Π.Ε. κατέχοντας αφενός μεν πτυχίο πανεπιστημίου αφετέρου  δε (και ευνόητα) απολυτήριο λυκείου, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ είτε σε θέση Π.Ε. είτε σε θέση Δ.Ε

Με βάση τα ανωτέρω και σύμφωνα με την ως άνω διάταξη ότι " Η μεταφορά γίνεται ..... ή ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ Ο ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ......." προκειμένου να δηλωθούν ταυτοχρόνως θέσεις Π.Ε. και Δ.Ε. τι αποδεικτικό - αποδεικτικά εκπαίδευσης θα πρέπει να προσκομιστούν;

Σε περίπτωση που υπάρχει αντίθετη προσέγγιση του ερωτήματος παρακαλώ να αναφέρετε συγκεκριμένα τις διατάξεις όπου και ενδεχομένως θα στηρίζεται η αντίθεση αυτή.

2) Σύμφωνα με την ίδια πάντα παράγραφο του ιδίου άρθρου (αρθ.7 παρ. 5 ν. 3717/08)" Η μεταφορά γίνεται ... ΣΕ ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ Η ΠΑΡΕΜΦΕΡΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ......στην περίπτωση που δεν υπάρχουν αντίστοιχες κενές θέσεις, η μεταφορά γίνεται σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση ......"

Δεν αντιλαμβάνομαι το νόημα ακριβώς των ανωτέρω (με κεφαλαία) καθώς το 90% των φορέων που έχουν ανακοινώσει θέσεις, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί για επιλογή στο site του υπουργείου, είναι προσωπαγείς. Ως εκ τούτου η συντριπτική πλειψηφία από τους μεταφερόμενους θα δηλώσει 3 φορείς που έχουν ανακοινώσει μόνο προσωποπαγείς θέσεις. Χωρίς να επιχειρηματολογήσω περαιτέρω αντιλαμβάνομαι ότι, εάν δηλώσουμε 3 φορείς που έχουν βγάλει ΜΟΝΟ προσωποπαγείς θέσεις θα δημιουργηθούν σε κάθε περίπτωση επιπλέον προσωποπαγείς θέσεις (από αυτές που ήδη έχουν αναρτηθεί) προκειμένου να μεταφερθούμε σε μία από τις 3 επιλογές μας. Σε περίπτωση που έχω αντιληφθεί λανθασμένα τα παραπάνω, παρακαλώ όπως αναφέρετε το γιατί αλλά και σε ποιά νομική ή οποιαδήποτε άλλη βάση το στηρίζετε.            

Απάντηση:

-Η δήλωση για μεταφορά σε θέση χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας, από αυτή που κατέχει ο μεταφερόμενος, κρίνεται όπως είναι φυσικό, προκειμένου για την κατάταξή του, με εκείνους που έχουν δηλώσει την ίδια βαθμίδα και σε σύγκριση πάντα με τα κριτήρια που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πτυχίο της ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας, για το οποίο δεν μπορεί να διεκδικήσει στο μέλλον ανάλογη μισθολογική και υπηρεσιακή εξέλιξη ο μεταφερόμενος στον φορέα υποδοχής. Εφόσον λοιπόν διεκδικεί κάποιος θέση ΔΕ πρέπει να καταθέσει αντίστοιχο τίτλο (απολυτήριο Λυκείου)

-Σε ότι αφορά στο θέμα των προσωποπαγών θέσεων, αυτές «συνιστώνται με την περί μεταφοράς πράξη…» για την αντιμετώπιση περισσότερων απαιτήσεων από τις προσφερόμενες θέσεις, χωρίς όμως να ορίζεται μέχρι ποιο αριθμό επιπλέον των αναφερόμενων κενών οργανικών θέσεων. Για το λόγο αυτό δίνονται και τρεις επιλογές, προκειμένου να γίνει δυνατή η απρόσκοπτη απορρόφηση όλων των μεταφερομένων.

 

Ερώτηση:

Από τον ΟΑΕΔ με ενημέρωσαν ότι για να καταβληθεί η ειδική επιδότηση θα πρέπει να φύγει ο εκκαθαριστής. Στη σελίδα σας είδα ότι για την ειδική επιδότηση πρέπει να προσκομίσουμε δύο βεβαιώσεις από τον εκκαθαριστή. Πώς μπορούμε να πάρουμε αυτές τις βεβαιώσεις και όντως ισχύει αυτό που μου είπαν στον ΟΑΕΔ;

Απάντηση:

Οι βεβαιώσεις που είναι απαραίτητες για την εγγραφή στον ΟΑΕΔ καθώς η όλη διαδικασία αναφέρεται αναλυτικά για κάθε περίπτωση στην εγκύκλιο του ΟΑΕΔ που εκδόθηκε στις 10/11/09 και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας.

Τις βεβαιώσεις θα τις χορηγήσουν οι υπηρεσίες της Ο.Α. με ευθύνη του εκκαθαριστή.

 

Ερώτηση:

Ο Νόμος 1759 ισχύει σήμερα η έχει καταργηθεί;

Απάντηση:

Ο Ν.1759 υφίσταται και καλύπτει όσους δικαιούνται και κάνουν χρήση των διατάξεών του. Σε καμία όμως περίπτωση κάποιος δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με συνδυασμό διατάξεων δυο διαφορετικών Νόμων.

 

Ερώτηση:

Κύριε Πρόεδρε

Επειδή η τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας είναι από δύσκολη  μέχρι αδύνατη, λόγο μεγάλου φόρτου εργασίας που έχετε, σκέφτηκα αυτό τον τρόπο επαφής μήπως και μπορέσω να λύσω ένα μικρό αλλά καθοριστικό πρόβλημα μου.

Είμαι πρώην συμβασιούχος ΧΑΜ τις ΟΑ με 8 συνεχόμενες συμβάσεις {μέχρι 30-09-09 } και θα ήθελα να πληροφορηθώ αν  με τελευταίο εργοδότη την ΟΑ πηγαίνοντας για μια πενιχρή σύνταξη δικαιούμαι το + 50% σε ένσημα.

Απάντηση:

Την προσαύξηση κατά 50% του χρόνου ασφάλισής του, δικαιούται το Τακτικό Προσωπικό το οποίο υπηρετεί κατά την 1.1.2009 στους Σημερινούς Εργοδότες και ασφαλίστηκε πριν την 31/12/1992 σε οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, εφόσον απολυθεί κατά το χρονικό διάστημα 1.1.2009 μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία ή σε περίπτωση λύσης της σύμβασης εργασίας με οποιονδήποτε τρόπο από την Κρίσιμη Ημερομηνία μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

 

11/11/2009

Ερώτηση:

Παρακαλώ, είμαι εργαζόμενος για 21 περίπου χρόνια στην ΑΕΡΟΠΛΟΙΑ.

Δεδομένου ότι επιθυμώ την άμεση αποχώρηση μου από την εταιρεία, μπορεί ο εκκαθαριστής να με κρατήσει για όσο διάστημα απαιτήσει η μπορώ να κάνω χρήση του ν,3714/2008 και να ζητήσω την εφαρμογή του?  Ευχαριστώ.

Απάντηση:

Απαίτηση της ΟΣΠΑ προς τον εκκαθαριστή, η οποία κατ’ αρχήν έχει γίνει αποδεκτή είναι ότι, κανείς εργαζόμενος δεν θα μείνει για τους σκοπούς της εκκαθάρισης, εφ’ όσον ο ίδιος δεν το επιθυμεί.

Για το θέμα αυτό όμως θα υπάρξει διεξοδικότερη συζήτηση στη διαβούλευση με τον εκκαθαριστή, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για όσους παραμείνουν πιο πίσω, για τον σκοπό της εκκαθάρισης.

 

Ερώτηση:

Παρακαλώ διευκρινίστε μας ποια είναι η τελική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μεταφοράς. Αν πρόκειται για την 2/12/2009 όπως φημολογείται, τότε παρακαλώ αναρτήστε το στο site ώστε να ενημερωθούν και οι συνάδελφοι.

Ευχαριστώ

Απάντηση:

Με βάση τα αναγραφόμενα στο Νόμο, είναι δυο μήνες μετά τη δημοσίευση της απόφασης για την τοποθέτηση εκκαθαριστή, ήτοι 2/12/2009.  Από το Υπουργείο Μεταφορών μας διαβεβαιώνουν ότι τελική ημερομηνία υποδοχής αιτήσεων γι’ αυτούς είναι η 15/12/2009.

Για το λόγο αυτό υποβάλλαμε επίσημο ερώτημα και περιμένουμε την έγγραφη απάντηση, την οποία θα την δημοσιεύσουμε σύντομα.

 

Ερώτηση:

Τα ερωτήματα μου είναι

α) ο 3717 επιδέχεται διαφορετική ερμηνεία και αν οι κοινές διατάξεις του ΙΚΑ είναι ισχυρότερες του 3717

β) Έχουμε να περιμένουμε σχετική ΚΥΑ που να διευκρινίζει ακριβώς αυτό το ερώτημα πάνω στο άρθρο 2 παρ.6;

Απάντηση:

Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τις διατάξεις του ειδικού Ν.3717/08 που συντάχθηκε για συγκεκριμένο λόγο και αφορά στην εκκαθάριση των εταιριών της Ο.Α., με την υφιστάμενη κοινή ασφαλιστική Νομοθεσία.

Τόσο ο Νόμος όσο και η ΚΥΑ που αφορά στα ασφαλιστικά, θα ρυθμίζουν το πλαίσιο των κανόνων, ξεκαθαρίζοντας θέματα για τα οποία ακόμη υπάρχουν ασάφειες.

 

Ερώτηση:

Υπάρχει κάμπια ένδειξη για το πότε θα αρχίσει ο εκκαθαριστής να μας καλεί?

Απάντηση:

Όπως γνωρίζετε την Πέμπτη 12/9/09 θα γίνει διαβούλευση με την Εθνική Κεφαλαίου για όλα τα θέματα που αφορούν την εκκαθάριση και ειδικότερα ομαλή αποχώρηση των εργαζομένων με την κάλυψη όλων των απαραίτητων όρων και προϋποθέσεων.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά πιστεύουμε ότι μετά τις 15/11 θα ξεκινήσει σταδιακά η προβλεπόμενη διαδικασία καταγγελίας των συμβάσεων.

 

6/11/2009

Ερώτηση:

Σύμφωνα με το νόμο 3717 η μισθολογική διαφορά που θα προκύψει στη νέα θέση μεταφοράς μου θα καλύπτεται, εάν στη νέα εργασία μου παίρνω κατώτερο μισθό από αυτόν της Ολυμπιακής , αυτή τη χρηματική διαφορά κάθε μήνα από πού θα τη λαμβάνω

Απάντηση:

Φυσικά από τον φορέα υποδοχής σου, ως τακτικές μηνιαίες αποδοχές.

 

Ερώτηση:

Πόσα χιλιόμετρα μακριά από το τόπο διαμονής μου μπορούν να με τοποθετήσουν εάν δεν υπάρχει θέση στο τόπο διαμονής μου, στο νομό που έχω δηλώσει; Π.Χ. διαμένω στη Κυπαρισσία στο νομό Μεσσηνίας και δεν υπάρχει θέση με τοποθετούν δε σε υπηρεσία στην Καλαμάτα, χιλιόμετρα μακριά, τι να κάνω;  

Απάντηση:

Έχουμε απαντήσει ήδη ότι η επιλογή Νομού, στην αίτηση μεταφοράς, είναι δεσμευτική με βάση το άρθρο 7 και 4 και την σχετική ΚΥΑ.

 

Ερώτηση:

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Απασχόλησης της 15/07/2009, το εφάπαξ βοήθημα θα είναι αφορολόγητο.

Εάν κάποιος απολυθεί μέσα στο 2009 αυτό φαίνεται ότι θα ισχύσει αρκεί να μήν αλλάξει κάτι δραματικά. Όμως, εάν κάποιος κρατηθεί στην εκκαθάριση και απολυθεί π.χ. το 2010. Τότε μήπως τον πιάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο, όπως δηλώνεται, όλα τα εισοδήματα θα μπουν στην κλίμακα; Πώς θα διασφαλιστεί ότι όποτε και να απολυθείς θα εφαρμοστεί ιση μεταχείριση; Διότι, το ότι το εφάπαξ θεωρείται αποζημίωση και όχι εισόδημα, μπορεί να αλλάξει, καθώς το ερμηνεύει εγκύκλιος και όχι νόμος.

Απάντηση:

Με όσα έχουμε δεδομένα αυτή τη στιγμή και με βάση το Ν.3717/08 άρθρο 4, η χορηγούμενη αποζημίωση κατά την λύση της σύμβασης θεωρείται «εφ’ άπαξ» ποσό κοινωνικής ενίσχυσης, γι’ αυτό καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ και ως τέτοιο, με βάση και την σχετική εγκύκλιο «απαλλάσσεται από κάθε φόρο ή τέλη χαρτοσήμου και γενικά από κρατήσεις για το δημόσιο και για τρίτους».

 

Ερώτηση:

Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε σχετικά με την ροή των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον σχετικά με τους μετατασσόμενους, Αποζημιώσεις (καταβολή ημερομηνία υπολογισμός), Καταβολή μισθού (με Κυριακές-Αργίες ή 5θημερο και από πότε), Εγγραφή στον ΟΑΕΔ, Αποτελέσματα Αιτήσεων (σχετικά με την καταχώρηση των θέσεων που επιλέξαμε-ημερομηνίες).

Και σε περίπτωση που έχω επιλέξει 3 φορείς στους οποίους υπάρχουν περισσότεροι των θέσεων θα ανοίξει προσωποπαγής θέση και σε ποια επιλογή προτίμησής μου α,β,γ ?

Απάντηση:

Η ειδική επιδότηση ανεργίας καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ που θα εγγραφείτε, μέχρι την ανάληψη εργασίας στον φορέα υποδοχής και το ανώτερο για δώδεκα μήνες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του άρθρου 3 του ν.3717/08.

· Οι καταβαλλόμενες αποδοχές είναι οι ισοδύναμες μηνιαίες αποδοχές οι οποίες σας χορηγούνται με βεβαίωση από τον εκκαθαριστή μέσα σε πέντε ημέρες από την λύση της σύμβασης.

· Η εξέταση των αιτήσεων για κατάταξη στους φορείς υποδοχής, θα ξεκινήσει αμέσως μετά το πέρας της λήξεως της ημερομηνίας κατάθεσης των αιτήσεων για μεταφορά (2 μήνες μετά την κρίσιμη ημερομηνία)

· Για τις επιλογές ως προς την μεταφορά έχουμε ήδη απαντήσει σε αντίστοιχες ερωτήσεις.

 

Ερώτηση:

Τα 37 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας ισχύει με το νόμο 3717 για τους ασφαλισμένους στο ΤΣΜΕΔΕ? Η προσαύξηση συνυπολογίζεται στη προσμέτρηση των 37 ετών?

Απάντηση:

Η ασφαλιστική νομοθεσία σχετικά με τους ασφαλισμένους στο ΤΣΜΕΔΕ δεν επηρεάζεται από τις διατάξεις του ν.3717/08, όπως βεβαίως και οι κοινές ασφαλιστικές διατάξεις της νομοθεσίας του ΙΚΑ.

 

Ερώτηση:

Με βάση το άρθρο 10 παρ. 2β της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου οι μεταφερόμενοι στην ΥΠΑ με βάση τα πτυχία Β1 ή Β2 ή C κατά JAR 66 «τίθενται στη διάθεση του Διοικητή αυτής, ο οποίος τους αναθέτει καθήκοντα και εργασίες κατά τις ανάγκες της Υπηρεσίας”.

Μπορεί να γίνει ποιο συγκεκριμένο?

Παράδειγμα, αν ο νομός σου είναι η Αττική μπορεί να μεταφερθείς και σε άλλο νομό? κ.λ.π.?

Απάντηση:

Η ρύθμιση αυτή έγινε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και αφορά συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, για τους οποίους προβλέπεται με βάση την συγκεκριμένη διάταξη που αναφέρετε και τρόπος τοποθέτησής τους.

 

Ερώτηση:

Θα ήθελα να μου απαντήσετε εάν είναι σίγουρη η μηνιαία επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, άμεσα μετά την αποχώρησή μας από την εταιρία, με το 100% των σημερινών αποδοχών για τους 4 πρώτους μήνες και μέχρι να μεταφερθούμε, εφόσον δεν μας κρατήσουν στην εκκαθάριση.

Ευχαριστώ.

Απάντηση:

Στο άρθρο 3 του ν.3717/08 προβλέπεται επακριβώς ο τρόπος ειδικής επιδότησης ανεργίας, για όσους μεταφερθούν σε φορείς του Δημοσίου.

Προσδιορίζονται τόσο οι αποδοχές (ισοδύναμες μηνιαίες αποδοχές με βεβαίωση του εκκαθαριστή) όσο και ο χρόνος και το ποσοστό επιδότησης.

 

Ερώτηση:

ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΙΣΧΥ Η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ?ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ?

Απάντηση:

· Ισχύει για τρεις μήνες από την υποβολή της ως σχέδιο Νόμου στη Βουλή.

· Για να υποβάλλεις αίτηση συνταξιοδότησης απαιτείται η καταγγελία της σύμβασης από τον εκκαθαριστή και η επίδοση διαπιστωτικής πράξης την οποία θα καταθέσεις στο ΙΚΑ.

 

Ερώτηση:

Κατέχω πτυχίο ΤΕΙ.Η θέση μετάταξης που επιθυμώ είναι χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας .Μπορώ να μεταταγώ σ αυτήν ως προσωποπαγής πλέον , σαν ΤΕ ?

Απάντηση:

Η μεταφορά γίνεται σε θέσεις αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας, της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με αυτή που ανήκει ο μεταφερόμενος ή με βάση τα τυπικά προσόντα που κατέχει.

 

02/11/2009

Ερώτηση:

Αφορά στην μεταφορά προσωπικού

Απάντηση:

Όπως ενημερώσαμε από την αρχή της δημιουργίας αυτής της ενότητας, οι απαντήσεις στο πλήθος των ερωτήσεων που δεχόμαστε καθημερινά, γίνεται με βάση την ερμηνεία των διατάξεων της σχετικής Νομοθεσίας και των διευκρινήσεων που λαμβάνουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες όταν αυτό καθίσταται δυνατόν.

Το πλήθος των περιπτώσεων και η δυνατότητα διαφορετικής ερμηνευτικής προσέγγισης από Νομικής και Διοικητικής εφαρμογής μιας νομικής διάταξης, σίγουρα δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματισμό σε όλους μας. Η προσπάθειά μας είναι να αποσαφηνίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα πράγματα, διατηρώντας όμως πάντοτε επιφυλάξεις για ειδικότερες περιπτώσεις και προβλήματα που θα συναντήσουμε στην πορεία υλοποίησης όλων των ρυθμίσεων που μας αφορούν.

Εκείνο που ο νόμος διασφαλίζει και εμείς θεωρούμε δεδομένο είναι η επιλογή του νομού. Ως προς τον φορέα επιλογής, παρότι προσπαθήσαμε και στη σχετική ΚΥΑ, να διασφαλίσουμε τη δημιουργία «προσωποπαγούς θέσης» , για την δυνατότητα κάλυψης μιας και μόνο επιλογής του καθενός, στους φορείς όπου υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, στην πράξη αυτό μπορεί να καταστεί αδύνατο, εφόσον για τον ίδιο φορέα και την ίδια θέση υπάρξει αρκετά μεγαλύτερος αριθμός ενδιαφερομένων. Για το λόγο αυτό δόθηκε και η δυνατότητα τριών επιλογών, για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο τέτοιο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι της ΟΣΠΑ στη λειτουργία των επιτροπών θα απαιτήσουν, η τοποθέτηση του κάθε εργαζόμενου να είναι εντός των ορίων των επιλογών του.

 

Ερώτηση:

1.Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η πενταετία  στην οποία μπορεί ο μεταταγόμενος να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης;

2.Εχει προσδιοριστεί από τα ΚΥΑ από που θα λαμβάνεται η μισθολογική διαφορά αν υπάρχει, των μέχρι 500 ευρώ για αυτούς που θα μεταφερθούν

Απάντηση:

1. Με βάση την ΚΥΑ ΦΕΚ/Αριθ.Φ.1557/30.8.09 η πενταετία ξεκινάει α) για αυτούς που απολύθηκαν από 1.1.2009 μέχρι 30.9.2009 από την ημερομηνία που οι εταιρίες τέθηκαν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης (2/10/09) , β) για αυτούς που λύεται η σύμβασή τους μετά την «κρίσιμη ημερομηνία», από την ημέρα λύσης της σύμβασης.

2. Οποιαδήποτε δαπάνη που προέρχεται από την εφαρμογή του νόμου 3717/08 και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ακολούθησε, βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Ερώτηση:

Κύριοι θα ήθελα να με βοηθήσετε να λύσω την απορία μου διότι οι απαντήσεις που παίρνω είναι αντιφατικές.
Είμαι παλαιός ασφαλισμένος, τεχνικός. μόνιμο προσωπικό και σύμφωνα με τον 3717 δεν θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά έχω δικαίωμα μετάταξης στο δημόσιο, με προσαύξηση 50% των ενσήμων της Ο.Α. Σύμφωνα δε με το άρθρο 2 παρ.6 "....Στην περίπτωση αυτή ο ανωτέρω χρόνος ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΊΖΕΤΑΙ ΓΙΑ την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ΚΑΙ ΓΙΑ την προσαύξηση τού ποσού της σύνταξης με τις κοινές διατάξεις νομοθεσίας τού ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Όμως σύμφωνα με κάποιους δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω την προσαύξηση αυτή για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αλλά μόνο για προσαύξηση τού ποσού της σύνταξης (όταν θα συνταξιοδοτηθώ), διότι οι κοινές διατάξεις προβλέπουν μόνο 300 ένσημα ανά έτος εργασίας.

Αυτό ευσταθεί σαν ερμηνεία ή είναι κατοχυρωμένο (και πώς?) ότι ό 3717 δεν επιδέχεται διαφορετική ερμηνεία?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Απάντηση:

Εφόσον κάποιος συνταξιοδοτηθεί με τις κοινές διατάξεις της νομοθεσίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η προσαύξηση του 50% των ενσήμων δεν αναγνωρίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όπου η σχετική νομοθεσία δεν υπολογίζει πλασματικό χρόνο. Π.χ. στην 37ετία (11.100 ένσημα) χωρίς όριο ηλικίας, όπου προσμετρώνται για θεμελίωση μόνο έως 300 ένσημα το χρόνο πραγματικής εργασίας.

Αυτό βεβαίως δεν ισχύει στην περίπτωση που κάποιος συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις του Ν.3717/08.

 

Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box:
Text Box:
Text Box: Νοέμβριος 2009

Επιλέξτε την περίοδο που θέλετε για να διαβάσετε τις ερωτήσεις και απαντήσεις

Text Box:

Τηλέφωνα :

 

 

 

Φαξ :

 

 

E-mail :

 

 

Web admin:

 

Copyright © 2009 ΟΣΠΑ

210 9238 171

210 9217 447

 

 

210 9219 373

210 9219 640

 

ospa@otenet.gr

info@ospa.gr

 

admin@ospa.gr

 

Για να ανοίξουν τα αρχεία χρειάζεται να έχετε εγκατεστημένο το Adobe Reader
Η Ιστοσελίδα λειτουργεί καλύτερα με Microsoft Internet Explorer
Η Ιστοσελίδα λειτουργεί και με firefox3.5
Text Box: