Οι απαντήσεις δίνονται από την ΟΣΠΑ σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες την δεδομένη στιγμή. Για οτιδήποτε νεότερο θα ενημερωθείτε. 

 

19/01/2010

Ερώτηση:

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

ΕΧΩ ΓΙΝΕΙ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟ 2003.

ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΤΟΥ ΙΚΑ Νο 26,Αρ. Πρωτ. Σ40/38/6-4-2009 ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΑΠΟ 1-1-2000 ΚΑΙ ΕΞΗΣ. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΟΔΗΓΙΩΝ."

· ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ, ΕΑΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ.

· ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΕΧΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΝ 07/01/2010.

Απάντηση:

Αυτά τα ειδικότερα θέματα θα μπορούν να απαντηθούν από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, μετά την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και των τροπολογιών που τη συνοδεύουν καθώς και την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

 

Ερώτηση:

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Απάντηση:

Όπως ενημερωθήκαμε από την αρμόδια Γενική Δ/νση του Υπουργείου Μεταφορών, η σύσταση των επιτροπών έχει προωθηθεί για υπογραφή στον Υπουργό και αναμένεται εντός της εβδομάδας να ενημερωθούμε ως προς την ημερομηνία σύγκλισης.

 

Ερώτηση:

Συνάδελφοι καλή χρονιά! Αν κάποιος μετά τη μεταφορά του σε υπηρεσία του δημοσίου, και εφόσον έχει διασφαλίσει δικαίωμα σύνταξης, είναι κατοχυρωμένος αν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης εντός 5ετίας μόνο με την ΚΥΑ-ΦΕΚ 1557/30-7-09;

Απάντηση:

Κατ’ αρχήν έτσι προκύπτει από την ΚΥΑ που αναφέρετε, αλλά καλό είναι να περιμένουμε την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου, μετά την ψήφιση της Π.Ν.Π. και των σχετικών τροπολογιών , για να απαντήσουμε με απόλυτη βεβαιότητα.

 

Ερώτηση:

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το 2010.

Είμαι εν δυνάμει συνταξιούχος και έχω κάνει αίτηση μεταφοράς. Είμαι τώρα στον ΟΑΕΔ στο πρόγραμμα της ειδικής επιδότησης.

Θα ήθελα να ρωτήσω, πόσα ένσημα παίρνω το μήνα, αν αυτά είναι συντάξιμα και φυσικά στο αντίστοιχο κλιμάκιο του ΙΚΑ, ώστε σε περίπτωση συνταξιοδότησης μου πριν την μεταφορά μου ή μετά στον ανάλογο «χρόνο» βάση του 3717/08 και της ΚΥΑ 1559/09, να τα χρησιμοποιήσω ώστε να προσαυξήσω το συνταξιοδοτικό μου δικαίωμα.

Απάντηση:

Έχουμε απαντήσει ξανά για το θέμα αυτό. Με βάση το Ν.3717/08 άρθρ.3 παρ.5, υπάρχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για κύρια και επικουρική ασφάλιση για όλο το διάστημα της ειδικής επιδότησης.

 

Ερώτηση:

Έχω αποχωρήσει και έχω καταθέσει τα δικαιολογητικά μου στο ΙΚΑ για συνταξιοδότηση. Για να ξεκινήσει η διαδικασία περιμένουμε την ψήφιση των τροπολογιών. Πότε προβλέπεται να ψηφιστούνε αυτές οι τροπολογίες και ποια είναι η εκτίμηση σας για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση των τροπολογιών.

Απάντηση:

Πιστεύουμε ότι έως το τέλος Ιανουαρίου θα εισαχθούν για ψήφιση στη Βουλή. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι εγκύκλιοι του ΙΚΑ, προκειμένου να προχωρήσουν σε υπολογισμό ενσήμων και απονομής σύνταξης, για όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης.

 

Ερώτηση:

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΜΕ 31/12/2009
ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΝΣΗΜΩΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ
SITE ΤΗΣ ΟΣΠΑ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Απάντηση:

Σύντομα θα είναι έτοιμες να δοθούν και θα βγει σχετική ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΙΚΑ θα ενημερωθεί ταυτόχρονα με ηλεκτρονικό τρόπο.

 

Ερώτηση:

Καλή χρονιά σε όλους και καλή τύχη σε ότι επιλέξετε από δω και πέρα.

Το Μάρτιο του 2009 έδωσα τα ένσημα για καταμέτρηση. Στην μηχανογραφημένη κατάσταση, από το 2005 έως και το 2009,εμφανίζονται κάποιες "μη οριστικοποιημένες εγγραφές" . Από τη μισθοδοσία μας είπαν τότε ότι δεν είναι πρόβλημα και το θέμα θα έχει λυθεί μέχρι την αποχώρησή μας. Πρόσφατα(21/12) πήρα από το ΙΚΑ (για τον ΟΑΕΔ) την κατάσταση των ενσήμων των 3 τελευταίων ετών και οι "μη οριστικοποιημένες εγγραφές" παραμένουν.(Συνολικά 48). Από το ΙΚΑ όπου και άλλοι συνάδελφοι ρώτησαν ακούμε διάφορες αντικρουόμενες απαντήσεις , μία ξεκάθαρη δεν έχουμε λάβει.

 Τι ακριβώς ισχύει με αυτά τα ένσημα

 Υπάρχει περίπτωση να χαθούν με κάποιο τρόπο

Που μπορούμε τώρα πια να ρωτήσουμε;

Απάντηση:

Μπορείτε να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες εκκαθάρισης και να καταθέσετε σχετικό αίτημα, διότι η κάθε περίπτωση διαφέρει και μόνο ο ίδιος ο εργαζόμενος γνωρίζει το ακριβές πρόβλημα.

 

07/01/2010

Ερώτηση:

 Καλησπέρα σας Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε σας και σε όλους τους συναδέλφους. Διάβασα στις απαντήσεις ότι θα' χει γίνει η μεταφορά μας αφού παρέλθει δίμηνο από την κρίσιμη ημερομηνία. Ποια θεωρείται κρίσιμη ημερομηνία. Ευχαριστώ και Καλή Χρονιά.

Απάντηση:

Η κρίσιμη ημερομηνία, είναι η ημερομηνία που εκδόθηκε η απόφαση για την τοποθέτηση εκκαθαριστή στην ΟΑ (2/10/2009).

 

Ερώτηση:

 Καλημέρα σας και χρόνια πολλά.

Θέλω να ρωτήσω τι γίνεται με το εφάπαξ μας. Είναι όλα οκ?

Έχουν μεταφερθεί τα κονδύλια στον ΟΑΕΔ για μας ή εκκρεμεί και αυτό?

Ο νόμος λέει ότι το εφάπαξ πρέπει να μας καταβληθεί μέσα σε 2 μήνες από τη λύση της σύμβασης. Το βλέπει εφικτό αυτό η ΟΣΠΑ?

Τέλος, είχατε κάποια νέα συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία?

Σας ευχαριστώ.

Απάντηση:

Όπως ορίζεται από τις διατάξεις του Νόμου 3717/08, το « εφ’ άπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης», πρέπει να μας καταβληθεί εντός διμήνου από την ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής αίτησης στον ΟΑΕΔ. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα είναι  παραβίαση Νόμου, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Ερώτηση:

Να ευχηθώ σε όλους Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.

Συνάδερφοι αφού σας ευχαριστήσω για τις μέχρι τώρα απαντήσεις σας σε όλα τα ερωτήματα μου αλλά προπάντων για τις κινήσεις σας και για μας τους συμβασιούχους για ότι καλύτερο μπορείτε, επανέρχομαι με ένα νέο ερώτημα: αφού μετά από σχεδόν τρεις μήνες πήραμε επιτέλους(!) τις βεβαιώσεις που χρειαζόμασταν από τον εκκαθαριστή για τον ΟΑΕΔ για να βγούμε στο (πολυπόθητο!) ταμείο ανεργίας, τώρα ο ΟΑΕΔ λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτά!!! Είναι – λέει – θέμα προϋπολογισμού και δεν ξέρουν πότε θα πάρουμε ταμείο…. Ξέρετε κάτι?????

Απάντηση:

Ο ΟΑΕΔ είναι κρατικός φορέας και επιδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Εάν το Κράτος κάποια στιγμή δηλώσει επίσημα ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο για όλους μας είτε πληρωνόμαστε από τον ΟΑΕΔ, είτε από άλλους κρατικούς φορείς. Αυτό όμως δεν είναι αρμόδιοι να μας το πουν οι υπάλληλοι των φορέων, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να υποδέχονται τις σχετικές αιτήσεις και να τις διεκπεραιώνουν.

 

Ερώτηση:

 Χρόνια Πολλά σε όλους! Ερωτήματα τώρα:

 1. Ο ΟΑΕΔ απαιτεί να παρουσιαζόμαστε στα τοπικά γραφεία κάθε μήνα ΠΡΙΝ μας καταθέσει τα χρήματα, ως απόδειξη ότι δεν εργαζόμαστε (!). Δεδομένου ότι εμείς που είμαστε υπό μεταφορά στο ΔΗΜΟΣΙΟ προφανώς δεν αναζητήσουμε εργασία με 700ευρώ, εγκαταλείποντας τον αρκετά υψηλότερο μισθό μας, μπορεί να υπάρξει δική σας παρέμβαση προκειμένου ο αφελής αυτός όρος να απαλειφθεί?
2. Η "επιδότηση ανεργίας" είναι ποσό από το οποίο έχει ήδη αφαιρεθεί ο αναλογούν φόρος. Τι έγγραφο θα έχουμε, και από ποιόν, ώστε η Εφορία να μην φορολογήσει ΞΑΝΑ αυτά τα χρήματα?
3. Σε ποιόν απευθυνόμαστε για λάθη στη μισθοδοσία? ʼλλο μισθό, υψηλότερο, είχα τον Ιούλιο, άλλο τον Οκτώβριο που άλλαξα κλιμάκιο, και αρκετά χαμηλότερο στις βεβαιώσεις του Εκκαθαριστή. Παρακαλώ δώστε μου όνομα και τηλέφωνο κάποιου ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ γιατί ως σήμερα έχει σταθεί αδύνατο να βγάλω άκρη.

Ευχαριστώ

Απάντηση:

Οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες του οργανισμού, τις οποίες βεβαίως δεν καθορίζουμε εμείς, ούτε μπορούμε να τις αλλάξουμε. Οποιαδήποτε απορία έχετε και αφορά στον τρόπο καταβολής ή φορολόγησης του ποσού, πρέπει να απευθύνεστε στον αρμόδιο υπάλληλο του ΟΑΕΔ.

Εάν απευθυνθείτε στην υπηρεσία που σας έδωσε τα σχετικά έγγραφα, θα σας ενημερώσουν ποιος είναι ο αρμόδιος για να ασχοληθεί με το θέμα σας.

 

Ερώτηση:

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ (ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ 50% ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΙΣΧΥΟΥΝ;)AN ΝΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ Η ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΩΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ;

ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ Η ΘΑ ΛΕΩ ΤΗΝ ΜΑΓΙΚΗ ΛΕΞΗ:ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΘΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΙΑΠΛΑΤΑ;

Απάντηση:

Το Άρθρο 8 του Ν 3717/08 και όπως αυτό τροποποιείται με το σημείο 14 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζει επακριβώς τα προνόμια όσων έχουν απασχοληθεί με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. Τα προνόμια αυτά είναι : α) μοριοδότηση της εμπειρίας κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%). Β) κάλυψη ποσοστού 10% κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς, σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Για να τύχετε της ανάλογης μεταχείρισης το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να καταθέσετε την σχετική βεβαίωση που πήρατε από τον εκκαθαριστή, ότι απασχοληθήκατε στις εταιρείες της ΟΑ μεταξύ της 1.1.2008 και της κρίσιμης ημερομηνίας (2-10-2009).

 

Ερώτηση:

καλή χρονιά. κυκλοφορούν εξουσιοδοτήσεις προς τους δικηγόρους ΠΑΠΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΟΠΩΣ ΩΣ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΙ  ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ, ΣΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ- ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗ ΝΟΜΙΜΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙΣΑΣ  ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙΣΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ,

Α.ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΘΟΥΝ ΑΓΩΓΕΣ

B.AN ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΑ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ

B.ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ.   

Απάντηση:

Η κατάθεση αγωγής για την διεκδίκηση του σχετικού ποσού, είναι προσωπική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου και μόνο εκείνος μπορεί να κρίνει εάν πρέπει ή όχι να την καταθέσει, είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά . Και βεβαίως στον δικηγόρο που καθένας εμπιστεύεται και έχει επιλέξει.

 

Ερώτηση:

Συνάδελφοι πολλές ευχές για το 2010!

 Θα ήθελα να μας πληροφορήσετε για το θέμα των 'free' εισιτηρίων.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι προκειμένου να δικαιούμαστε εισιτήρια πρέπει να διαθέτουμε κάρτα συνταξιούχου .

Παρακαλώ ενημερώστε μας σχετικά για την διαδικασία.

Ευχαριστώ  

Απάντηση:

Όταν η ΟΣΠΑ θα έχει κάνει μία συμφωνία για το θέμα αυτό, θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά.

 

Ερώτηση:

 Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά.

 Ανήκω στην κατηγορία των με το ζόρι παραμένοντων και θα ήθελα να μάθω τι θα γίνει με εμάς.

Όσοι από εμάς δεν επιθυμούν να είναι στο παραμένον προσωπικό (όπως εγώ) ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα όλο αυτό τον καιρό μην γνωρίζωντας το δικό μας μέλλον.

Μήπως θα ήταν εφικτό η Ομοσπονδία να πιέσει άμεσα και για την δική μας εξασφάλιση βγάζοντάς μας από αυτή την άκρως ψυχοφθόρα κατάσταση ?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση:

Η ΟΣΠΑ συνεχίζει να στηρίζει και να διεκδικεί τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων είτε απολύθηκαν, είτε συνεχίζουν να εργάζονται, εξυπηρετώντας την λειτουργία της εκκαθάρισης.

Όσοι συνάδελφοι έχουν παραμείνει καλύπτονται πλήρως από τις ισχύουσες ΣΣΕ και πρακτικά εις ότι αφορά τον χρόνο αποδέσμευσης ενός εκάστου, σύντομα θα ζητήσουμε πλήρη ενημέρωση από τις υπηρεσίες του εκκαθαριστή.

 

Ερώτηση:

ΗΜΟΥΝ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ 10% ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ.

Απάντηση:

Εφ’ όσον τόσο ο Ν.3717/08 όσο και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ισχύουν, βεβαίως και οι σχετικές διατάξεις που προβλέπουν την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα ποσοστού 10% είναι εν ισχύ.

 

Ερώτηση:

 το υπόλοιπο ενσήμων  ΙΚΑ  πότε και από που θα τα παραλάβουμε

Απάντηση:

Θα μας δοθούν από τις υπηρεσίες του εκκαθαριστή σε τόπο και χρόνο που θα μας καθορίσουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

 

Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box: Text Box:
Text Box:

Επιλέξτε την περίοδο που θέλετε για να διαβάσετε τις ερωτήσεις και απαντήσεις

Text Box: Ιανουάριος 2010
Text Box:

Τηλέφωνα :

 

 

 

Φαξ :

 

 

E-mail :

 

 

Web admin:

 

Copyright © 2009 ΟΣΠΑ

210 9238 171

210 9217 447

 

 

210 9219 373

210 9219 640

 

ospa@otenet.gr

info@ospa.gr

 

admin@ospa.gr

 

Για να ανοίξουν τα αρχεία χρειάζεται να έχετε εγκατεστημένο το Adobe Reader
Η Ιστοσελίδα λειτουργεί καλύτερα με Microsoft Internet Explorer
Η Ιστοσελίδα λειτουργεί και με firefox3.5
Text Box: